Tgrt Haber
25 Haziran 2021 23:47

Bakan Karaismailoğlu: Kanal İstanbul 6 yılda bitecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, katıldığı televizyon programında Kanal İstanbul projesinin 6 yılda biteceğini açıkladı.

Bakan Karaismailoğlu: Kanal İstanbul 6 yılda bitecek
Bakan Karaismailoğlu,Kanal İstanbul

Kanal İstanbul projesinde ilk köprünün temeli atılıyor. 75 milyarlık dev projenin iki yanına kurulacak şehirlerde nüfus 500 bini geçemeyecek. Tarihi temel atma törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da katılacak. 6 köprü yapılması planlanan proje öncesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu canlı yayına katılarak projeye ilişkin bilgiler verdi. 1 yıl hazırlık yapılacağı belirten Karaismailoğlu, projenin 5 yılında ise yapım işleri olacağını açıkladı. Projenin dünyanın en büyük projelerden biri olduğunu söyleyen Karaismailoğlu, yoğun çalışmaya dikkat çekti. 

FİNANSINI KENDİ ÜRETECEK

Kanal İstanbul’un uzunluğu 45 km olacak. Bunun yüzde 70’i doğal su yolu olurken yüzde 30’unda bir hareket olacak.  Gelecek 50 yılı planlama hedefi belirlemek zorunda olduklarını belirten Karaismailoğlu, “İstanbul Boğazı ancak 25 bin gemiyi kaldırabilir. İstanbul’da şu anda yıllık 43 bin gemi geçiyor. Şu an Marmara’da onlarca gemi sırada bekliyor. Şu anda Boğazın yönetimi bakanlığımız tarafından yapılıyor” dedi. Projenin uzamasına ilişkin soruya cevap veren Karaismailoğlu, “Son 5 yıldır çok aktif çalışıyoruz. Uzamasının sebebini biz genel bütçeye yük olmadan bu projeyi yapmaya çalışıyoruz. Burada gemi geçişlerinden pay alınacak; bir o, bir de büyük limanlar onlardan gelir sağlanacak. Karadeniz kıyısında çok ciddi  limanlar olacak. İnşallah bitirdiğimiz zaman etrafındaki teknolojik alanlarıyla birlikte Türkiye’ye çok büyük değer katacak bir proje. Finansını kendi üreteceği için oradan sağlanacak. Finans modelleri var. Finans trafiği ile ilgili çok yoğun bir çalışmamız var” dedi.

GEMİ KAZASI RİSKİ OLMAYACAK

İstanbul Boğazı’na göre 10 kat daha kontrollü bir bölgede olduğunu belirten Karaismailoğlu, “Kanal İstanbul güzergahı üzerinde herhangi bir orman alanı yoktur. Kanal İstanbul’un coğrafi fotoğrafında doğal bir su yolu var zaten. Bu alan İstanbul Boğazı'na göre 10 kat daha kontrollü. Aynı anda bir gemi geçeceği için kaza riski olmayacak” dedi. Projenin 15 milyar dolar olduğunu açıklanırken kendi geliri ile ortalama 12 yılda kazanacağı ön görülüyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...