Tgrt Haber

İsveç için kritik tarih 1 Ekim! NATO üyeliği onayı Meclis takvimine bağlandı

12 Temmuz 2023 11:58 - Güncelleme : 12 Temmuz 2023 12:58
İsveç için kritik tarih 1 Ekim! NATO üyeliği onayı Meclis takvimine bağlandı
Türkiye,NATO

Türkiye, İsveç’in NATO üyeliği konusundaki tutumunu olumluya çevirse de aslında her şey yeni başlıyor. Vilnius'ta yapılan protokolün Meclis'e sevk edilmesi kararı alındı. Ancak 15 Temmuz’da kapanacak 1 Ekim’e kadar çalışmalarına ara verecek. Bu süre zarfında  İsveç, AB ve ABD'nin taahhütleri takip edilecek. 

Türkiye, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta devam eden NATO Liderler Zirvesi’nde Rusya tehdidi altındaki İsveç’in NATO’ya katılımına yönelik olumsuz tutumunu değiştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu ülke ile üyelik onayı protokolünü imzalarken, İsveç'in yanı sıra ABD ve AB'den de bir dizi taahhüt aldı. Peki bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?

2,5 AYLIK SINAV

Türkiye'nin protokolü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk etme kararı aslında her şeyin bundan sonra başlayacağı anlamını taşıyor. 15 Temmuz’da kapanacak olan TBMM, 1 Ekim’e kadar çalışmalarına ara verecek. Yaklaşık 2,5 aylık bu süre, İsveç’in PKK ve FETÖ’yle mücadelede konusundaki  taahhütlerini, Avrupa Birliği (AB) ile ABD’nin ise Türkiye’ye verdiği sözleri yerine getirmesi için ciddi bir sınav olacak.

Süreci dikkatle takip edecek olan Türkiye'nin, vaatler yerine getirilmediği takdirde Meclis onayını vermesi uzak bir ihtimal olarak görülüyor.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi'ne AB ve ABD’nin uzun süredir Türkiye’ye karşı sürdürdüğü olumsuz tutumu içeren bir dosya ile gitmişti. ABD’ye, F-35 ve F-16’daki negatif tutumu ve savunma sanayi dahil ülkemize yönelik yaptırımlar hatırlatılırken, “Suriye ve Irak’ta Türkiye karşıtı terör faaliyetlerini destekliyorsunuz” denildi.

BATI İÇİN SAMİMİYET TESTİ

AB konusunda ise Türkiye’nin tam üyelik sürecinde karşılaştığı engellemeler ve siyasi sebeplerle müzakerelerin neredeyse durdurulması gündeme getirildi. Vize serbestisi, Gümrük Birliği Antlaşması’nın güncellenmesi ve PKK-FETÖ gibi terör örgütlerinin AB üyesi ülkelerdeki faaliyetleri masaya sürüldü.

AB kurumlarında Türkiye aleyhtarı kararların alınması dahil açık ve örtülü ambargolara vurgu yapıldı. Müzakerelerde bu durumların giderilmesi yönünde sözlerin tutulup tutulmayacağını ise önümüzdeki günler gösterecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...