Tgrt Haber
06 Temmuz 2021 14:07

Kurban vekaleti nasıl verilir? Kurban vekalet ücreti ne kadar 2021?

Kurban Bayramı için geri sayım başladı. Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen ‘’Kurban vekaleti nasıl verilir? Kurban vekalet ücreti ne kadar?’’ sorularının cevaplanmasını bekliyor.

Kurban vekaleti nasıl verilir? Kurban vekalet ücreti ne kadar 2021?
kurban,kurban vekaleti,kurban vekaleti nasıl verilir,kurban bayramı

Kurban Bayramı’na adım adım yaklaştığımız bu günlerde Müslümanların kurban telaşı başladı. Birçok insan kurbanı nereden alacağını, nasıl ve nerede keseceğini planladı. Bunun yanında kurban kesiminde yetkin olmayan kişiler kurban ibadetini yerine getirmek için kurban vekaleti verecek. Peki ‘’Kurban vekaleti kime verilir? Kim vekaleti nasıl verilir? Kurban vekalet ücreti nedir?’’ 

KURBAN VEKALETİ NASIL VERİLİR?

İslam dininde Müslümanlar kurban ibadetini kendileri yerine getirebileceği gibi vekalet yoluyla da kurban kestirebilir. Kurbanı kendisi kesemeyecek olan Müslümanların gözü ise ‘’Kurban vekaleti nasıl verilir?’’ sorusunda. Kurban vekaleti verecek olan kişinin niyet etmesi zorunludur.

  • Kurbanı vekaleti veren kişiler kalben ‘’Allah rızası için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim’’ diye niyet etmelidir.
  • Kurbanı başkası alıp başkası kesecekse, ‘’Bayram kurbanımı almaya, aldırmaya, kesmeye ve kestirmeye seni umumi vekil ettim’’ şeklinde niyet etmelidir.
  • Kurban vekaleti verecek olan kişi kısaca, ‘’Kurban işimi hâlletmek için seni umumi vekil ettim’’ de diyebilir.
  • Kurban vekaleti, kesim esnasında hayvanın yanında bulunan bireylerce sözlü olarak da verilebilir.
  • Vekâlet, yazılı olarak ya da telefon, internet gibi yollarla verilebilir,
  • Kurban kesmeye vekil olan kişi, kurban sahibinden haberi olmadan veya umumi vekil edilmedikçe başkasını kendine vekil yapamaz. Umumi vekil ise bir başkasını vekil yapabilir.

Dolayısıyla kurbanın yurt içinde başka bir ilde ya da yurt dışında kesilmesinde sakınca bulunmaz. Kurban ibadetinde önemli olan, kişinin niyetidir. Kurbanı Allah rızası için kesmek isteyen bir kişi ister kendi kendine isterse de vekaleten kestirebilir.  

Kurban vekaleti nasıl verilir? Kurban vekalet ücreti ne kadar 2021?

KURBAN VEKALET ÜCRETİ NE KADAR?

Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanlar Kurban Bayramı öncesi belirlenen ücrete göre kurban vekaletini verir. Bu yıl vekalet ücreti yurt içinde 1125 lira olarak belirlenirken yurt dışında 925 lira oldu. Kurban vekaleti verilirken ibadetinin kabul olması için muhakkak bir para ödenmesi gerekmez. Bir kişi ‘’Kurban işimi hallet’’ dese ve kurban vekaleti verdiği kimseye para vermese de olur. Kurban vekaleti verdiği kişi bir hayvan alıp kesebilir yahut kurban sahibinin aldığı kurbanı kesebilir.

KURBAN VEKALETİ NE ZAMAN VERİLİR?

Kurban ibadetinin kurban vekaleti vererek yerine getirmek isteyen vatandaşların aklında ‘’Kurban vekâleti ne zaman verilir?’’ sorusu belirdi.  Kurban vekâleti vermek için özel ve önceden belirlenmiş bir zaman bulunmaz. Ancak kurban vekaleti kurban kesilmeden önce verilmelidir. Kurban kesildikten sonra verilen vekalet geçerli olmaz.

KURBAN VEKALETİ NEDİR?

Kurban ibadetiyle mükellef olan ancak kurban kesmeye engeli olan kişiler kurban vekaleti verebilir. Vacip bir ibadet olan kurban, kurban kesemeyen kişilerin de yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Kurbanlık hayvanı kesme yetkinliğine sahip olmayan bireylerin, kesme yetisine sahip olan birisine bu hakkı tanımasına kurban vekaleti denir. Kurban vekaleti veren kişilerin kurban kesilirken orada olma zorunluluğu yoktur. Sözlü, yazılı, telefon veya internet üzerinden de vekalet verebilir.

Kurban vekaleti nasıl verilir? Kurban vekalet ücreti ne kadar 2021? sorularının cevanını topladık. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...