Tgrt Haber
05 Temmuz 2021 15:55

Kurban ne zaman kesilir? Kurban kesilirken dikkat edilmesi gerekenler

Kurban Bayramı için geri sayım başladı. Müslümanlar kurban ibadetini yerini getirmeden önce ‘’Kurban ne zaman kesilir? Kurban keserken nelere dikkat edilir?’’ soruları gündeme geldi.

Kurban ne zaman kesilir? Kurban kesilirken dikkat edilmesi gerekenler
kurban,kurban ne zaman kesilir,kurban kesmek,kurban bayramı

Kurban Bayramı'nın ilk gününde vatandaşlar kurban ibadetini yerine getiriyor. Kurban ibadetini eksiksiz yerine getirmek isteyen Müslümanlar, kurbanın ne zaman kesileceği ve keserken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda uzmanların açıklamalarına dikkat kesildi. İşte kurban ne zaman kesilir sorusunun ve daha fazlasını yanıtı.

KURBAN NE ZAMAN KESİLİR?

Her yıl Kurban Bayramı geldiğinde kurban ibadetiyle mükellef olanlar kurban keser. Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden yani sabah namazı vakti girdikten sonra başlar.

Kurban ibadeti ve kurban kesim vakti mezhepler arasında farklılık gösterir. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder ve bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygun görülmüştür. İhtiyaç ve zaruret olmadan gece vakti kurban kesmen mekruhtur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kurban kesimi yapılabilir.

BAYRAM NAMAZINDAN ÖNCE KURBAN KESİLİR Mİ?

Kurban, Zilhicce ayının onuncu günü bayram namazından sonra başlar, onikinci günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içerisinde kesilen deve, sığır, koyun veya keçi kurban sayılır. Kurban bu üç günden önce veya sonra kesilirse kurban olmaz.

Kurban bayram namazından önce kesilir mi sorunu soran vatandaşlar için ilahiyatçılar, kurbanlarını şehirde kesenlere, bayram namazından sonra kesmek vaciptir. Bayram namazdan evvel kesmeleri caiz değildir görüşünü bildirmiştir. Üçüncü günü güneş batıncaya kadar kesebileceklerini söyleyen uzmanlar, köylerde oturanlar, kurbanlık hayvanlarını fecirden sonra, bayram namazından önce de kesebilirler görüşündedir.

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Dini bayramların ikincisi olan Kurban Bayramı’nda Müslümanlar Allah’a olan bağlılıklarını göstermek ve toplumda yardımlaşma ve dayanışmayı artırmak için kurban keser. Geçmişi Hz. Adem’e kadar dayanan kurban ibadetinin İslamiyet’te yeri oldukça önemlidir. Müslümanların dini vazifelerini yerine getirdiği kurban ibadetinin dini yükümlülüklere uygun olması için belirli şartları karşılaması gerekir. Bunlar;

  • Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.
  • Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.
  • Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.
  • Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.
  • Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.

KURBAN KESTİKTEN SONRA NAMAZ KILINIR MI?

İslam dinide kurban namazı diye bir namaz yoktur. Bu namazın dinî bir gereklilik olduğu inancı veya kanaati yanlıştır. Ancak kişi nafile namaz kılınması mekruh olmayan bir vakitte uygundur. Müslümanlar sebepli veya sebepsiz dilediği kadar nafile namaz kılabilir. Kurban kesen kişi de böyle bir ibadeti yapma imkânına kavuştuğu için Allah’ın verdiği nimete şükür olarak iki rekât nafile namaz kılabilir.

Kurban ne zaman kesilir? Kurban kesilirken nelere dikkat edilir? sorularını cevapladık. Siz de kurban kesimi ile ilgili görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...