Tgrt Haber
21 Temmuz 2023 12:14 - Güncelleme : 21 Temmuz 2023 12:50

Ek MTV'de detaylar belli oldu: Alan mı ödeyecek satan mı? Kimler muaf olacak?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan taslak ile, ek MTV'ye ilişkin detaylar belli oldu. Araç alım satımında ek MTV kimler ödeyecek? Kimler muaf olacak? Ek MTV ilk taksit ne zaman? İşte detaylar...

Ek MTV'de detaylar belli oldu: Alan mı ödeyecek satan mı? Kimler muaf olacak?
ek mtv ödeme,ek mtv kimler ödeyecek,ek mtv nedir,ek mtv den kimler muaf,ek mtv ne zaman,ek mtv ne kadar

"Ek MTV kimler ödeyecek? Ek MTV'den kimler muaf? Ek MTV ne zaman?" gibi sorular, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan taslak ile belli oldu.

Ek motorlu taşıtlar vergisi (MTV) düzenlemesinde detaylar belli oldu. NTV'nin haberine göre MTV, kayıt ve tescil edilmiş olan tüm otomobiller, otobüsler, kamyonlar, kamyonetler, uçaklar ve helikopterler ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar kayıt ve tescil edilecek diğer taşıtlar için geçerli olacak.

2023 yılı için tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar olan ek vergi, yalnızca 2023'e özgü ve bir defalık alınacak.

İŞLEMİN YAPILDIĞI TARİH KRİTİK

Araç alım satımında ek vergi sorumluluğunun, işlemin yapıldığı tarihe göre belirleneceği belirtildi. Kanunun yürürlüğe girdiği 15 Temmuz'dan önce yapılan devir işlemlerinde aracı alan kişi, sonrasında yapılan satışlarda ise aracı satan kişi ek vergiden sorumlu olacak.

Örneğin, 15 Mayıs 2023'te yani kanun çıkmadan önce aracını devreden bir otomobil sahibi, ek vergiyi ödeme yükümlülüğü taşımayacak. Ancak 21 Ağustos 2023'te yani kanun çıktıktan sonra aracını satan bir kişi, ek vergiyi kendisi ödeyecek.

Kanunun yayımı itibarıyla halihazırda MTV mükellefi olan kişilere, 2023 için tahakkuk ettirilen MTV'nin tamamı kadar ek vergi tahakkuk ettirilecek. Ek MTV'nin ilk taksiti Ağustos sonuna kadar, ikinci taksiti ise Kasım sonuna kadar ödenecek.

2023'ün ikinci yarısında ilk defa tescil edilen sıfır kilometre araçların ek MTV'si, 6 aylık dönem için yarım hesaplanacak ve peşin ödenecek. Bu durumda, Eylül 2023'te ilk defa kayıt ve tescil edilmiş bir otomobil için yıllık MTV'nin yarısı kadar ek MTV alınacak.

DEPREMZEDELER MUAF OLACAK

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Vergi Usul Kanunu kapsamında "mücbir sebep hali" ilan edilen bölgelerde, deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescil edilmiş taşıtlar ile deprem nedeniyle ağır hasar gören binaların maliklerine ait taşıtlar, deprem nedeniyle kullanılamaz hale gelen taşıtlar ve depremde birinci derece kan hısımlarını kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV'den muaf tutulacak.

Ek MTV ödenmemiş olan taşıtların muayenesi yapılmayacak ve trafikte kullanılmalarına izin verilmeyecek.

Kaynak: NTV
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...