Tgrt Haber
29 Mart 2023 13:50 - Güncelleme : 29 Mart 2023 14:41

Meğer en iyi tarif buymuş! Osmanlı mutfağı ustasından porsiyonluk cevizli güllaç tarifi

Ramazan ayıyla bütünleşmiş bir tatlı olan güllacın Osmanlı dönemine dayanan unutulmaz lezzeti günümüzde de devam ettiriliyor. En eski tatlılardan olan güllaç; çeşitli kuruyemiş ve meyvelerle tatlandırılıyor. Derin tepsilerde yapılan asırlık tatlıyı tabaklara ayırmak bazen zor olabildiğinden porsiyonluk olarak denemeye ne dersiniz? İşte tarihi lezzetin ustasından tarifi…

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Meğer en iyi tarif buymuş! Osmanlı mutfağı ustasından porsiyonluk cevizli güllaç tarifi
ramazan,güllaç,güllaç tarifi,cevizli güllaç

Güllü aş kelimesinin zaman içinde güllaça dönüşmesiyle şimdiki adını alan tatlı, içerisinde bulunan gül suyundan dolayı bu isimle anılmakta. Ramazan ayıyla özdeşleşen bu tatlının tarihi ise Osmanlı Saray Mutfağı’na ve 1400’lü yıllara dayanır. İlk olarak Kastamonulu Ali Usta tarafından sarayda yapılan güllaç, Kastamonu'da güllaç baklavası olarak sunuluyor.

İçerisinde çeşitli kuruyemişlerin ve süslemesinde birbirinden taze meyvelerin kullanıldığı güllacın bir de cevizli ve porsiyonluk olanını deneyebilirsiniz. Daha kolay bir sunuma sahip olan porsiyonluk güllacı ister çömlek kaselerde isterseniz modern kuplarda servis edebilirsiniz.

PORSİYONLUK CEVİZLİ GÜLLAÇ TARİFİ

Yarım litre süt

4 tane güllaç yaprağı

1 su bardağı toz şeker

3 yemek kaşığı gül suyu

1 paket vanilya

1 kase ince dövülmüş ceviz

SÜSLEMEK İÇİN

İsteğe göre; toz Antep fıstığı, Hindistan cevizi, file badem, vişne ya da çilek (süslemeyi istediğiniz şekilde yapabilirsiniz.

YAPILIŞI

Süt, şeker, vanilya ve gülsuyunu tencereye alarak ısıtın. Ardından güllaç yapraklarını makasla kesin. Kestiğiniz güllaç yapraklarını tek tek ısıttığınız sütle ıslatın ve kuplara koyun. Üzerine ceviz bölüştürerek serpin. Güllaç yapraklarının diğer yarısını da aynı şekilde ıslatıp cevizlerin üstlerini kapatın.  Sütü çeken güllaçların üzerini dilediğiniz kuruyemiş ve meyvelerle süsleyin. 1-2 saat soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.

İftara 2-3 saat var ise kupların üzerlerini kurumaması için streçle kapatın.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...