Tgrt Haber
11 Ağustos 2021 07:25

Her yol aşıya çıkıyor: Toplum bağışıklığı oranı artırılmalı

Koronavirüsle mücadele sürerken bilim adamları aşının önemini vurguluyor. Ağustos ayının çok daha sıkıntılı geçeceğini bildiren uzmanlar, bulaştırma zincirini kıracak tedbirlere dikkat çekti.

Her yol aşıya çıkıyor: Toplum bağışıklığı oranı artırılmalı
aşı,,koronavirüs,,kovid 19,,sağlık,

Koronavirüsle mücadelede aşısızların oranının yüksek olması ve varyantların etkisiyle pozitiflik oranının yükselmesi salgında yeni bir pik ihtimalini gündeme getirirken Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, salgına dair açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz “Delta varyantı dediğimiz varyant gerçekten çok bulaşıcı, böyle kritik bir dönemdeyiz. Ağustos’ta şu andaki yüzde 30’luk toplum bağışıklığı oranımızla enfeksiyonun yayılmasını kesemeyiz. Bu hızla giderse on günde bir ikiye katlanacak enfeksiyon oranı. Bulaştırma zincirini kıracak önlemler almak zorundayız” dedi. Salgında en son kapatılacak alanların okullar olduğunu belirten Prof. Dr. Yavuz “Okulları açmak için elimizden ne geliyorsa yapmamız gerekiyor. Önce okullar açılmalı en son okullar kapanmalı” diye konuştu.

KAPALI ORTAMLAR TEHLİKELİ

Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin de delta varyantının en hızlı yayılma alanlarının klimalı ve kapalı ortamların olduğunu vurguladı. Diyarbakır’da vaka sayısının artmasının en büyük sebeplerinden birinin maske, mesafe ve temizliğin önemi kadar kapalı alanların da etkili olduğunu kaydeden Tekin “Diyarbakır’da havaların ısınmasıyla normalleşmeler de oldu. Kapalı ortamlarda çok fazla kişi bir araya geliyor ve maske de olmadığı zaman Covid-19 bulaşması çok oluyor. Özellikle Delta varyantının bulaşıcılığının daha kolay ve hızlı olduğu için kapalı ve klimalı ortamlarda bulaşıcılığı çok daha fazla oluyor” dedi.

‘GÜNCELLEMEYE GEREK YOK’

BioNTech CEO'su Uğur Şahin ise geliştirdikleri aşının mevcut varyantlara karşı koruyucu olduğuna dikkat çekti. Şahin “Önümüzdeki 6 ila 12 ay boyunca başka varyantların ortaya çıkması çok muhtemel ve bu durumda aşının yeni varyantlara adaptasyonunu yapmak gerekebilir. Ancak bu, şu an gerekmiyor. Yeni bir varyantın baskın olmaya başlaması durumunda şu an verilecek güncelleme kararının 3 ve 6 ay içerisinde yanlış olduğu anlaşılabilir. Şu an için, destek dozu olan üçüncü doz aşının oldukça yeterli olduğunu ve güçlü koruma sağladığını biliyoruz” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...