Tgrt Haber
17 Mart 2024 17:28 - Güncelleme : 17 Mart 2024 17:32

İftar sonrasına dikkat! Sigara içenlere net uyarı

İftardan sonra en sık yapılan hataları uzmanlar açıkladı. Ramazan ayının kabus gibi geçmesine özellikle mide ağrılarının artmasına neden olan bu hataları gelin beraber uzman görüşüyle inceleyelim.

Editör: Fatimatüzzehra Maslak / Kaynak: tgrthaber.com.tr
İftar sonrasına dikkat! Sigara içenlere net uyarı

Ramazan ayının ilk haftası tamamlanmasına rağmen en sık yapılan hatalar nedeniyle rahatsızlıklarda bir o kadar arttı. Bu durum karşısında uzmanlardan uyarı geldi. İftar yaparken ya da iftarda tüketilen besinler sonrası yaşanan bu sorunların yaşanmaması için mutlaka bu uyarılara dikkat edilmesi gerekiyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Oya Yönal, uzun süren açlık ve hatalı beslenme alışkanlıkları nedeniyle Ramazan’da mide sorunlarında  artış görüldüğüne dikkat çekti.

İFTARDA EN SIK YAPILAN HATALAR! 

İftarınızı çorba ve salata gibi hafif yemekler ile  açmanız, ana yemeğe geçmek için 15 dakika beklemeyi alışkanlık edinmeniz çok önemli. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Oya Yönal, hazımsızlık, gastrit ve reflü gibi sorunları önlemek için midemizi dinlendirmemiz gerektiğine işaret ederek, sözlerine şöyle devam ediyor: "Dolayısıyla çorba veya salatadan sonra hemen ana yemeğe geçilmemesi gerekir.  Ayrıca iftarda aşırı yağlı, acılı ve kızartılmış besinler yerine; hazmı kolay sebze ve protein ağırlıklı besinler tercih edilmelidir. Aşırı şerbetli, yağlı tatlılardan da kaçınmalı; sütlaç, güllaç ve muhallebi gibi sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tüketilmelidir."

İftarda en sık yapılan hatalar! Çorbadan hemen sonra yemek yiyenler eyvah - 1. Resim

Öğünlerinizi sahurda ve iftarda iki ana öğün ve ara öğün şeklinde düzenleyebilirsiniz. Böylece gün içinde almanız gereken besinleri 3 öğüne bölmüş, dolayısıyla tek bir öğüne yüklememiş olursunuz. 

İftarda en sık yapılan hatalar! Çorbadan hemen sonra yemek yiyenler eyvah - 2. Resim

SİGARA İÇENLERE KÖTÜ HABER!

Uzun süreli açlık sonrasında mide hareketleri yavaşladığı için besinleri iyice çiğneyerek aralıklı beslenmek midede şişkinlik ve hazımsızlık şikayetlerini azaltıyor. Reflü sorununuz varsa acılı ve baharatlı yemekler, asitli içecekler, yağlı yiyecekler ile kızartmalar gibi sindirimi zor yiyecekler ve kahve ile sigaradan uzak durmanız gerekiyor. Sahurda ağır yemeklerden kaçınmaya dikkat edin. Süt, yumurta ve peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan mideyi rahatsız etmeyecek bir öğün tercih etmelisiniz. 
Bol bol su için. Ramazan’da günlük ihtiyacınız olan 2-2.5 litre su içmeyi asla ihmal etmeyin. 

İftarda en sık yapılan hatalar! Çorbadan hemen sonra yemek yiyenler eyvah - 3. Resim

Mide sağlığınız için ızgara, haşlama veya fırında yapılan yemekleri tercih etmeli, kavrulmuş ve kızartılmış besinlerden ise kaçınmalısınız. 

Çorba ve salata ağırlıklı beslenmek, lifli yiyecekler tüketmek, öğünler arasında hurma, kayısı, erik ve komposto gibi bağırsak hareketlerini hızlandıracak gıdalara yönelmek ise kabızlık şikayetlerinin azalmasını sağlıyor. 

Sindirime yardımcı olmak için iftardan sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek yerine kısa mesafeli yürüyüşler yapmayı alışkanlık edinin.

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...