Tgrt Haber
09 Şubat 2022 14:19

Bilim insanlarından tarihi çalışma: Felçli hasta yeniden yürüdü

İsviçreli araştırmacılardan oluşan bir ekibin geliştirdiği implant sayesinde omurilik felçli bir hasta yeniden yürüdü. Omuriliği tamamen kopmuş biri ilk kez tekrar yürümeye başladı.

İsviçreli araştırmacıların geliştirdiği omurilik implantı tıp tarihine geçecek türden.
İsviçreli araştırmacıların geliştirdiği omurilik implantı tıp tarihine geçecek türden.

Bilim insanlarının kısa süre önce Nature Medicine dergisinde yayımladıkları yeni bir makale, felçli bir hastanın yeniden nasıl yürüyebildiğini ortaya koyuyor. Araştırmacılar, 29 yaşındaki Michel Roccati ile yeni bir implantı test etti.

Beş yıl önce motosiklet kazasında felç kalan Michel Roccati’nin omuriliği tamamen kopmuştu ve bacaklarında hiç his yoktu. Ancak genç adam, omuriliğine yerleştirilen son teknoloji bir implant sayesinde yeniden yürümeye başladı.

BEŞ YIL SONRA YENİDEN YÜRÜDÜ

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü (EPFL) araştırmacıları, yeni bir implant geliştirerek felçli kişileri ayağa kaldırabilecek bir yaklaşımı benimsedi. Özel bir yürüme çerçevesi sayesinde hastaların kasları hassas şekilde uyarılıyor ve kontrol edebilecekleri şekilde adım atmaları sağlanıyor.

Bilim insanlarından tarihi çalışma: Felçli hasta yeniden yürüdü

Çalışmada yer alan nörolog Grégoire Courtine, sistemin en ciddi omurilik yaralanmasına sahip insanlar için tasarlandığını söyledi. Bu teknolojinin, alt göğüs kafesi seviyesinin üzerinde omurilik yaralanması olan herkes için potansiyel olarak uygun olabileceğini de belirtti. Ayrıca şu ana kadar yöntem sadece erkekler üzerinde test edilse de kadınlarda da işe yaramaması için hiçbir neden görmediğini açıkladı.

Bilim insanlarından tarihi çalışma: Felçli hasta yeniden yürüdü

Bununla birlikte, uzmanlar yeni teknolojinin yine de herkes için bir tedavi seçeneği olmayacağını söylüyor. Araştırma ekibi, bunun henüz günlük yaşamda kullanılamayacak kadar karmaşık olduğunu vurguladı ama yine de hayat kalitesini iyileştirmede önemli bir adım olduğunu da belirtti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...