Tgrt Haber
23 Aralık 2021 06:32

Omicron baskın varyant oldu: Yeni tedbirler gelecek mi?

Dünyayı etkisi altına alan Omicron baskın varyant haline gelirken Türkiye’de salgının seyri beş ay önceye döndü. Vaka sayısı temmuzdan bu yana ilk defa 300 binin altına indi. Uzmanlar günlük vakaların 30-35 bine gelmeden yeni tedbirlerin konuşulmayacağını söyledi.

Omicron baskın varyant oldu: Yeni tedbirler gelecek mi?
omicron,covid 19,sağlık,türkiye

Güney Afrika’da ortaya çıkan Omicron, ABD ve Avrupa ülkelerinde baskın varyant hâle geldi. Buralarda vakalar patlarken Türkiye ise beş ay önceki günlerine döndü. Aktif vaka sayısı temmuzdan bu yana ilk defa 300 binin altına inerken Sağlık Bakanlığının verilerine göre, testlerin pozitif çıkma oranı da yüzde 5’ler seviyelerine düştü.Aşılama çalışmaları ise üçüncü doz bekleme süresi altı aydan üç aya indirilince  tekrar hız kazandı.

Günlük aşılama sayısı son bir haftada yeniden bir milyona yaklaşırken 18 yaş üstü nüfusta beş milyondan fazla kişi hâlâ hiç aşı olmadı.

OMICRON BASKIN HALE GELECEK

Bu arada Omicron varyantının Delta’yı geride bırakarak ocak ortasından itibaren baskın hâle geleceğini düşünen  sağlık uzmanlarının tahminlerine göre, bu durumun Türkiye’de de yaşanabileceğini belirterek “Avrupa’daki vaka patlamasının bizi etkilemesi an meselesi. Önümüzde 3-4 haftalık bir periyot var. Ocak sonu gibi vaka sayıları artabilir” dedi.

YENİ TEDBİRLER GELECEK Mİ?

Günlük vakaların 30-35 bine gelmeden yeni tedbirlerin konuşulmayacağını da sözlerine ekleyen uzmanlar, Omicron’un görüldüğü ülkelerde vakalar hızla artsa da hastaneye yatışların aynı hızda gitmediği belirtildi. Danimarka’dan gelen verilere göre Delta dalgasında yüzde 1,5 olan hastaneye yatış oranı, Omicron dalgasında binde 6’ya düştü. Uzmanlar “Pandemiden beri ilk defa böyle bir durumla karşılaşıyoruz. Omicron dalgasının daha hafif olacağına dair umudumuz artıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Omicron baskın varyant oldu: Yeni tedbirler gelecek mi?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...