Tgrt Haber
23 Mart 2023 15:12 - Güncelleme : 23 Mart 2023 15:33

Beethoven’ın ölüm sebebi 200 yıl sonra ortaya çıktı

Alman piyanist ve besteci Ludwig van Beethoven’ın saç tellerinden elde edilen DNA analizleri, ünlü bestecinin karaciğer hastalığına yatkınlığı olduğunu ve ölümünden aylar önce Hepatit B’ye yakalandığını ortaya çıkardı.

Beethoven’ın ölüm sebebi 200 yıl sonra ortaya çıktı
Beethoven

Alman piyanist ve besteci Beethoven’ın, hayranlarının hatıra olarak sakladığı 8 tutam saç üzerinden yürütülen DNA çalışmaları, ünlü bestecinin ölümüne ilişkin yeni verileri ortaya koydu. Araştırmayı kaleme alan grubun başyazarı Tristan Begg, ünlü bestecinin çok fazla alkol tüketmesiyle birlikte genetik faktörlerin karaciğer rahatsızlığını tetiklemiş olabileceğini ifade etti.

Ayrıca açıklamada, elde edilen genomik verilerle Beethoven’ın sindirim sistemi sorunları yaşadığı belirlendi. Klasik müziğin en önemli isimlerinden olan Beethoven’ın yaşadığı sindirim sorunlarının da çölyak hastalığı veya laktoz hassasiyetinden kaynaklanmadığı belirtildi.

İŞİTME KAYBININ SEBEBİ TESPİT EDİLEMEDİ

Yapılan araştırmada, 20'li yaşlarının ortalarında işitme kaybı yaşamaya başlayan ve 1818’e kadar da duyma kabiliyetini tamamen kaybeden Beethoven’ın işitme kaybının kesin nedeni belirlenemedi.

Almanya’daki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden Johannes Krause, yapılan incelemeye ilişkin açıklamasında Beethoven’ın ölüm nedenini kesin olarak söylemenin imkansız olduğunu ifade ederek, “Ancak şu aşamada, ciddi derecede kalıtsal risklerin bulunduğunu ve Hepatit B olduğunu doğrulayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Beethoven’ın ölüm sebebi 200 yıl sonra ortaya çıktı

Beethoven, 1827 yılında Viyana’da hayatını kaybetti.

Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...