Tgrt Haber
05 Kasım 2021 06:25

Aliyev’den Karabağ çıkışı: BM oyalayınca kendi işimizi gördük

Bakü Forumu'nda Karabağ Zaferi'ni anlatan Azerbaycan lideri İlham Aliyev, BM'ye çıkışta bulunarak, "BM Güvenlik Konseyi kararları 27 yıl kâğıt üzerinde kaldı. Biz de uluslararası hukuktan doğan hakkımızı kullanıp topraklarımızı kendimiz kurtardık." dedi.

Aliyev’den Karabağ çıkışı: BM oyalayınca kendi işimizi gördük
ilham aliyev,azerbaycan,karabağ,ermensitan,BM

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin Karabağ kararlarının kâğıt üzerinde kaldığını söyleyen Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev "İşgal altındaki topraklarımızı kurtararak Azerbaycan meseleyi kendi başına çözdü" dedi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev "Karabağ meselesi çözüldü. Bu sorunu Azerbaycan kendi başına çözdü" dedi. Bakü'de düzenlenen 8. Küresel Bakü Forumu'nda konuşan Aliyev "Azerbaycan, BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) kararlarını kendi uyguladı. Maalesef bu kararlar 27 yıldır kâğıt üzerinde kalmıştı. Eğer kendimiz hareket etmeseydik, daha 27 yıl kâğıt üzerinde kalacaktı. Biz uluslararası hukuktan doğan haklarımızı kullanarak topraklarımızı işgalden kurtardık" diye konuştu.

ERMENİSTAN, AZERBAYCAN'I TEHDİT ETTİ

Aliyev, uluslararası kuruluşların, savaş öncesinde Ermenistan yönetiminin provokatif açıklamalarına sessiz kaldığını dile getirerek "Paşinyan, 'Karabağ Ermenistan'dır' dedi. Bu müzakerelerin bitmesi demekti. Dönemin Ermenistan Savunma Bakanı 'yeni topraklar için yeni savaş' şeklinde Azerbaycan'ı tehdit etti. AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Minsk Grubu bu açıklamalar üzerine sustu. Provokasyonlar sürünce biz karşı saldırı başlattık. Topraklarımızdan çıkma takvimi verdiklerinde saldırıyı durduracağımızı söyledik. Ermenistan yönetimi, 7 bin askerini kaybettikten sonra bunu anladı ve yenilgiyi kabul eden bildiriye imza attı" ifadelerini kullandı.

BARIŞ TEKLİFİNDE BULUNDUK

Ermenistan'ın işgal döneminde Azerbaycan'a ait yerleşim birimlerini yıktığını, talan ettiğini hatırlatan Aliyev, şunları kaydetti: Biz şimdi işgalden kurtarılan toprakları imar ediyoruz. 1 milyondan fazla soydaşımızı topraklarımıza döndüreceğiz. Askerî gücümüz çatışmanın çözümü için başlıca neden oldu. Şimdi çatışma sonrası dönemdeyiz. Şimdi Ermenistan'a barış anlaşması teklifinde bulunduk. Fakat henüz bir cevap alamadık. Sınırların belirlenmesi ve çizilmesi çalışmasına başlamayı teklif ettik. Bu konu da cevap bulmadı henüz. Azerbaycan, maksimum düzeyde yapıcı yaklaşım sergiliyor. Her şey Ermenistan'ın tutumuna bağlı olacaktır. Biz barış anlaşması üzerine çalışmaya, barış imzalamaya hazırız. Sayfayı çevirmeye hazırız.

Aliyev’den Karabağ çıkışı: BM oyalayınca kendi işimizi gördük
Ermenistan 10 Azerbaycanlı asker şehit düşmüştü

GENCE’YE FÜZENİN DÜŞTÜĞÜ NOKTA MÜZE OLACAK

Azerbaycan’ın ikinci büyük şehri Gence’de, 27 Eylül 2020’de başlayan ve 44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı sırasında Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin füzeli saldırılarından harabeye dönen sivillerin yaşadığı evlerde inşaat çalışmaları devam ediyor. Bununla birlikte Ermeni terörünün izlerinin korunmasına karar verildi. Bu kapsamda füzenin düştüğü ve 10 kişinin hayatını kaybettiği, 40'tan fazla kişinin yaralandığı alanlardan birinin, açık hava müzesi gibi korunmasına karar verildi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...