Tgrt Haber
30 Ekim 2017 17:34

Bakü'de tarihi an! Asrın projesini 5 lider böyle açtı

"Demir İpek Yolu" denen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun ilk resmi seferi bugün başladı.

Bakü'de tarihi an! Asrın projesini 5 lider böyle açtı
bakü,erdoğan,açılış,azerbaycan

İlk tren, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in de katıldığı törenle Bakü'den Kars'a doğru yola çıktı. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı. Erdoğan, "Kararlılığımızın ve vizyonumuzun eseri olan proje, zahmet, özveri, alın teriyle hayata geçirildiği için çok kıymetli" dedi.

Tarihi İpek Yolu'nu canlandıracak "Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı"nın açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili katıldığı törenle yapıldı.

Bakü'ye yaklaşık 90 kilometre mesafedeki Alat Limanı'nda düzenlenen açılış töreninde, Türkmenistan ve Tacikistan'dan gelen yetkililer de hazır bulundu.

Törende, Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Allahşükür Paşazade, Bakü Rus Ortodoks Kilisesi Temsilcisi Arkiyepiskopu Aleksander, Roma Katolik Kilisesi Azerbaycan Temsilcisi Vladimir Fekete ve Dağ Yahudileri Cemaat Lideri Milih Yevdayev de yer aldı.

Bakü'de tarihi an! Asrın projesini 5 lider böyle açtı

YÜK KONTEYNERİ MERSİN YOLUNA ÇIKTI
Açılış konuşmalarının ardından Kazakistan'dan getirilen tahılın taşındığı treni Türkiye'ye uğurlayan liderler, başka bir trenle limandan Alat İstasyonu'na 12 dakika süren bir yolculuk yaptı.

İlk sefer Kazakistan'dan getirilen tahılın bulunduğu yük konteyneri Alat İstasyonu'ndan Mersin Limanı'na taşınıyor.

PROJENİN 76 KİLOMETRESİ TÜRKİYE'DE GEÇİYOR
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'yla, bölgedeki taşıma potansiyelinin değerlendirilmesi için Asya ile Avrupa arasındaki eski tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin daha da kuvvetlendirilmesi hedefleniyor.

Uzunluğu 838 kilometre olan yeni demiryolunun, 76 kilometresi Türkiye, 259 kilometresi Gürcistan ve 503 kilometresi ise Azerbaycan topraklarından geçiyor.

Bakü'de tarihi an! Asrın projesini 5 lider böyle açtı

Hattın Türkiye bölümünde dört istasyon, üç köprü ile 76 kilometrelik demiryolu inşa edildi. Türkiye ile Gürcistan sınır geçişinin sağlandığı tünelin 2 bin 375 metresi Türkiye, 2 bin 70 metresi ise Gürcistan topraklarında bulunuyor.

BTK Demiryolu Hattı'nın Gürcistan kısmındaysa 105 kilometrelik demiryolu hattı yapıldı,154 kilometrelik ray yenilendi. Azerbaycan'da ise 503 kilometrelik demiryolu hattı projeye uygun hale getirildi.

Bakü'de tarihi an! Asrın projesini 5 lider böyle açtı

LONDRA'DAN PEKİN'E DEMİRYOLUYLA KESİNTİSİZ GİDİLECEK
Hattın devreye girmesiyle Londra'dan Pekin'e kesintisiz demiryoluyla ulaşmak mümkün hale geldi.

Hatla Çin'den yola çıkan yükün Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden Hazar Denizi ile Bakü Alat Limanı'na, oradan da Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması öngörülüyor.

İlk etapta hatla yıllık 1 milyon yolcu ve 6 buçuk milyon ton yük taşınabilecek. Taşıma kapasitesinin 2034'e kadar 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkartılması planlanıyor.

BTK demiryolunun, bölgedeki taşıma koridorlarına önemli bir alternatif oluşturması, proje ortağı Türkiye'nin ise BTK ve Marmaray ile birlikte Çin-Avrupa demiryolu trafiğinde önemli bir rol üstlenmesi öngörülüyor.

Çin'den Avrupa'ya giden demiryollarının tamamı Rusya üzerinden geçiyor. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun devreye alınmasıyla, mesafe yaklaşık 7 bin kilometre kısalacak.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu güzergahında taşınacak ürünler, Çin'den Avrupa'ya demiryoluyla 15 günde ulaşabilecek.

Bakü'de tarihi an! Asrın projesini 5 lider böyle açtı

ERDOĞAN: PROJE REFAH GETİRECEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarihi açılışta bir konuşma yaptı. Erdoğan "Böyle bir hattın bölgemize getirisi sadece ekonomik olmayacaktır. Proje, siyasi olarak barış, güvenlik, istikrar ve sosyal olarak refah getirecek, yük ve insan hareketliliği yanında bilgi hareketliliğiyle de ülkelerimizin beşeri gelişimine katkı sağlayacaktır." diye konuştu.

Erdoğan, şöyle devam etti:

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi, 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak. Demiryolu hattının kapasitesi, 2030'da 3 milyon yolcu, 17 milyon ton yüke ulaşacaktır. Hat, barış, güvenlik, istikrar ve refah getirecek, ülkelerimizin beşeri gelişimine de katkı sağlayacaktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Londra'dan Çin'e kesintisiz demiryolu bağlantısı kurulacak CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN


ALİYEV: YABANCI ÇEVRELER İNANMIYORDU
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu'nun Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'nin iradesi sayesinde gerçekleştiğini belirterek, "Bazı yabancı çevreler BTK'nın yapımına inanmıyordu. Fakat üç ülke güçlü irade ve güven olduğu zaman tüm işlerin yapılabileceğini gösterdi. Üç ülke bundan sonra da birlikte olacak ve birbirini destekleyecek. Bu proje ekonomik olanaklarımızı artıracak." dedi

Aliyev, Bakü'nün Alat limanındaki açılış töreninde yaptığı konuşmada, tarihi ve stratejik öneme sahip bir proje olan BTK'nın 850 kilometrelik hattının 504 kilometresinin Azerbaycan'dan geçtiğini söyledi.

Aliyev, "BTK, Avrupa'yı Asya'ya bağlayan en kısa ve güvenilir yoldur. Bu hatla ilk aşamada 5 milyon, sonra 17 milyon ton daha sonra ise daha fazla yük taşınacak. BTK, Avrasya ulaşım haritasının önemli bir parçasına dönüşecek." dedi

Bu hattın geçtiği ülkeler arasında ticaret hacmi, sermaye yatırımı ve işbirliğinin artacağını ifade eden Aliyev, BTK'nın turizmin gelişmesine de büyük katkı sağlayacağını, karşılıklı işbirliği olanaklarını artıracağını vurguladı.

BTK anlaşmasının Gürcistan'da yapıldığını, temelinin Türkiye'de atıldığını, açılışın ise Bakü'de gerçekleştirildiğini dile getiren Aliyev, projenin Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan'ın dostluğu, kardeşliği sayesinde yapılabildiğini kaydetti.

Üç ülkenin daha önce gerçekleştirdiği Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı gibi projeleri hatırlatan Aliyev, devam eden Güney Gaz Koridoru hakkında "Şahdeniz yatağında çalışmaların yüzde 98'i, Güney Kafkas Boru Hattı'nın yüzde 99'u, TANAP'ın yüzde 84'ü, TAP'ın ise yüzde 60'ı tamamlandı." bilgisini verdi.

BTK'nın daha önce yapılan ortak projeler sayesinde gerçekleştirildiğini söyleyen Aliyev, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bazı yabancı çevreler BTK'nın yapımına inanmıyordu. Fakat üç ülke güçlü irade ve güven olduğu zaman tüm işlerin yapılabileceğini gösterdi. Üç ülke bundan sonra da birlikte olacak ve birbirini destekleyecek. Bu proje ekonomik olanaklarımızı artıracak. Büyük gelir elde edeceğiz. Bu proje üç ülkenin çabaları sayesinde gerçekleşti. Kimseden yardım, kredi almadık. Kendi olanaklarımızla yaptık. BTK'nın yolunun her zaman açık olacağına eminim."

"BTK, ASYA İLE AVRUPA ARASINDA KÖPRÜ OLUŞTURDU"
Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili törende yaptığı konuşmada, BTK'nın açılmasını üç ülke ve bölge için önemli bir olay olarak nitelendirdi.

Açılışa katılan yetkili sayısının projenin önemini ortaya koyduğunu vurgulayan Kvirikaşvili, "BTK, Asya ile Avrupa arasında köprü oluşturdu. Bu proje ile yeni Avrasya köprüsünün temeli atıldı. Bu hat hem ekonomileri hem de vatandaşları birbirine bağlayacak. Ticaretimizin artmasına katkı sağlayacak. BTK bölgenin gelişmesine ve güvenliğine büyük katkı sağlayacak." şeklinde konuştu.

BTK ile gelişen pazarlar için ihtiyaç duyulan ürünleri yeni kanallarla sağlayacaklarını bildiren Kvirikaşvili, projenin dünya ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını söyledi.

"BTK, KAZAKİSTAN'IN HAZAR'DAKİ TRANSİT GÜCÜNÜ ARTIRACAK"
Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev de Kazakistan olarak BTK'ye ilk destek veren ülkelerden biri olduklarını bildirdi.

BTK'nın kıtalar arası ulaşım için öneminden bahseden Sagintayev, Çin'in destek vermesiyle projenin daha önemli hale geldiğini vurguladı.

Sagintayev, "Son 9 yılda ülkemiz ulaştırma lojistiğine çok büyük yatırımlar yaptı. Yolları ve Aktau limanını yeniledik. BTK, Kazakistan'ın Hazar'daki transit gücünü artıracaktır. Yılda 25 milyon ton güce ulaşacak. BTK ile Çin'den, Orta Asya'dan Hazar'ı geçecek en kısa yolu sağlamış bulunmaktayız. Hazar üzerinden Doğu Avrupa'ya yapılan ulaşım 2 kat hızlı olacak." dedi.

"BTK'NIN BÖLGEMİZE REFAH GETİRECEĞİNE İNANIYORUZ"

Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov da BTK'nın Orta Asya ürünlerinin geniş coğrafyalara sevkedilmesi açısından önemli bir proje olduğunu belirtti.

BTK ile çok güçlü bir ulaşım koridoruna sahip olduklarını vurgulayan Aripov, "BTK bize Çin'den Avrupa'ya kadar kısa ve doğrudan ulaşım olanağı sunmaktadır. Nakliye hacmimizi artıracağız. BTK'nın bölgemize refah getireceğine inanıyoruz." diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...