Tgrt Haber
31 Aralık 2013 15:06

Darbe karşıtları 2013'e gösterilerle veda ediyor

Mısır'da darbe karşıtları, 2013 yılının son gününde Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın terör örgütü ilan edilmesini ve öğrencilere yönelik ihlalleri protesto etti.

Darbe karşıtları 2013'e gösterilerle veda ediyor
Mısır'da darbe karşıtları, 2013'e gösterilerle, veda ediyor,

Mısır'da darbe karşıtları, 2013 yılının son gününde Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) terör örgütü ilan edilmesini ve öğrencilere yönelik ihlalleri protesto etti. Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi'nin, "Öfke Haftası" adı altında düzenlenmesi için çağrı yaptığı eylemler çerçevesinde Eş-Şarkıyye ve Suveyş illerinde insan zincirleri oluşturuldu. Ezher Üniversitesi öğrencilerine yönelik ihlallerin eleştirildiği eylemlerde göstericiler, mevcut yönetimi ve İhvan'ın terör örgütü ilan edilmesi kararını tanıdımadıklarını belirtti. Rabia işareti yapan protestocular, darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ve gözaltına alınan öğrencilerin fotoğraflarını taşıdı.  
Öte yandan, Darbe Karşıtı Öğrenciler Hareketi, vatandaşlara anayasa referandumunu boykota çağıran bildiriler dağıttı. Güvenlik güçleri dün El-Ezher Üniversitesi'nde sınavlarını boykot eden darbe karşıtı gruba müdahale etmiş, 7 kız öğrenciyi gözaltına almıştı. Mısır Bakanlar Kurulu, geçen hafta İhvan'ı "terör örgütü" ilan etmiş ve üyeliği belirlenen herkese cezai müeyyide uygulanacağını açıklamıştı. Öte yandan, güne nisbeten sakin başlayan Üniversite'de, polisin toplanan darbe karşıtı grubu dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanması üzerine öğrencilerle güvenlik güçleri arasında arbede çıktı. Taraflar arasındaki gerginlik yaklaşık 1 saat sürdü. Güvenlik güçleri, dışarıdan bazı kişilerin duvarlardan atlayarak yerleşkeye girmeye çalıştığı ve bu esnada öğrencilerin kargaşa çıkarıp havai fişek attığını iddia ederek, bu nedenle gruba müdahale edildiğini öne sürdü. Darbe Karşıtı Öğrenci Hareketi adına konuşan Mahmud el-Ezheri ise herhangi bir eylem olmamasına rağmen, polis tarafından öğrenci yurtlarına gaz bombası atıldığını savundu. Mısır'da ordunun müdahalesinin ardından darbe karşıtı gösteriler ülke genelinde devam ederken, akademik yılın başlangıcından sonra üniversitelerde de sık sık bu yönde gösteriler düzeniyor.
Gösterilerin yoğun olarak devam ettiği Ezher'de de yarıyıl sınavlarının başladığı 28 Aralık'tan itibaren öğrenciler imtihanları boykot ediyor. Güvenlik güçlerinin müdahale ettiği üniversiteleredeki boykot eylemlerinde, olaylara karıştığı ve "Zor kullanarak arkadaşlarının sınavlara girmesini engelledikleri" iddiasıyla 3 günde, 15'i kız öğrenci, 44 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...