Tgrt Haber
28 Eylül 2022 09:42 - Güncelleme : 28 Eylül 2022 10:02

Mahsa Amini protestolarında eski cumhurbaşkanının kızı gözaltında! Yerini kimse bilmiyor

İran'da 12 gündür devam eden Mahsa Amini protestolarında İran'ın eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin kızı Faize Haşimi, protestolara destek verdiği ve kışkırttığı gerekçesiyle gözaltına alındı.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Mahsa Amini protestolarında eski cumhurbaşkanının kızı gözaltında! Yerini kimse bilmiyor
mahsa amini,iran,protesto

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin başörtüsünü kurallara uygun takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından komalık bir şekilde hastaneye kaldırılması, Amini'nin tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesi ülkeyi yangın yerine çevirdi. İran rejimine ve ahlak polislerine karşı olanlar genç kadının öldürülmesinin ardından sokaklara döküldü. Mahsa Amini protestolarında, 12 günde 41 kişi hayatını kaybetti.

Rejime karşı gelenler arasında eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin kızı Faize Haşimi de olunca, gösterileri deteklediği ve kışkırttığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Haşimi'nin İran'da hangi güvenlik kurumu tarafından gözaltına alındığına ilişkin bile ise verilmedi.

Mahsa Amini protestolarında eski cumhurbaşkanının kızı gözaltında! Yerini kimse bilmiyor

YARGILAMA İÇİN ÖZEL ŞUBELER KURULDU

Protestoları durdurmak için sert müdahalelerde bulunulmasına izin veren İran rejiminden Yüksek Yargı Konseyi toplantısında konuşan Ejei, ülkedeki protestolara destek veren isimleri uyardı. Ejei, sadece sokaklara çıkanların değil onları destekleyenlerin de suçlu bulunacağını, bu kişilerle ilgili hukuki sürecin işletileceğini belirtti.

Ülkedeki bazı ünlü isimlerin devam eden protestoları desteklemesine de tepki gösteren Ejei, bu kişilerin İran'a maddi ve manevi zararı olduğunu, bu zararı karşılayacaklarını söyledi. Aynı toplantıda konuşan Tahran Savcısı Ali El-Kasi Mehr de "isyancı" olarak tanımladığı göstericilerin ivedi bir şekilde yargılanması için savcılık bünyesinde özel şubeler oluştuklarını kaydetti.

Mahsa Amini protestolarında eski cumhurbaşkanının kızı gözaltında! Yerini kimse bilmiyor

MAHSA AMİNİ PROTESTOLARI

Tahran'da 13 Eylül'de ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Mahsa Amini, 16 Eylül'de hayatını kaybetmişti. Amini'nin hayatını kaybetmesi ülke genelinde tepkilere neden olmuş, protestolar başlamıştı. Tahran Emniyet Müdürlüğü, Amini’nin uygun olmayan başörtüsü nedeniyle gözaltına alındığını ve ardından karakolda hiçbir fiziki temas olmadan baygınlık geçirdiğini belirtmişti.

İran devlet televizyonu, ülke genelindeki protestolarda aralarında polis memurları ve Devrim Muhafızlarına bağlı milislerin de bulunduğu en az 41 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...