Tgrt Haber
16 Ağustos 2021 11:42 - Güncelleme : 05 Şubat 2022 17:08

Kabil'den dehşet görüntüler: İnsanlar uçaklardan yere çakıldı - Video

Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’e girmesinin ardından, ülkeden kaçmak isteyenler Kabil Havaalanı’nda izdihama neden oldu. Ülkeden gelen son görüntüler ise paniğin boyutunu gözler önüne serdi. Bir tahliye uçağı havalandıktan kısa bir süre, uçaktan insanların düştüğü görüntüler şoke etti.

Kabil'den dehşet görüntüler: İnsanlar uçaklardan yere çakıldı - Video
kabil,afganistan,taliban

Afganistan’ı kısa sürede ele geçiren Taliban, başkent Kabil’de de kontrolü sağladı. Örgüt ükeden çıkmak isteyenlere izin vereceğini açıklamasına rağmen, kentte büyük bir panik yaşandı. Binlerce kişi Kabil Havaalanı’na akın etti. Bir çok ülke tahliye için uçak kaldırdı. Kentten gelen son görüntüler ise yaşanan paniği ve dehşeti gözler önüne serdi. Bir tahliye uçağı havalandıktan kısa süre sonra uçağın tekerleklerine ya da kanatlarına tutunarak kaçmak isteyenler yere çakıldı. O anlar kameraya yansıdı. 

Tehran Times'ın haberine uçaklarda yer bulmaya çalışan pek çok kişi kapılar kapandıktan sonra bile uçaklara tırmanmaya çalıştı. Kendilerini uçağın tekerleğine bağlayan iki kişi kalkıştan hemen sonra uçaktan düştü. Saniye saniye kaydedilen görüntüler kısa sürede sosyal medyada gündem oldu.

Uçağa kendilerini bağladıkları ipin kopması sonrası düşen ve feci şekilde can veren kişilerden birisinin cansız bedeni havalimanına yakın bir bölgedeki evin çatısında bulundu.

Kabil'den dehşet görüntüler: İnsanlar uçaklardan yere çakıldı - Video

Uçaktan düşenler, Kabil'in kenar mahallelerinde yere çakıldı. Görgü tanıkları büyük bir gürültü duyduklarını söylediler. 

ABD ASKERLERİ ATEŞ AÇTI: 5 ÖLÜ

Tahliye operasyonlarının yürütüldüğü Kabil Havaalanı'nda tüm ticari uçuşlar askıya alınırken, tahliye anlarında çıkan izdiham can kaybına neden oldu. Görgü tanıkları tarafından yapılan açıklamada, yüzlerce kişinin Afganistan'ın başkenti Kabil'den ayrılan uçaklara zorla girmeye çalıştığı ve Kabil havaalanında çıkan izdihamda en az 5 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Hayatını kaybeden 5 kişinin cansız bedenlerinin bir araca götürüldüğünü gördüğünü belirten görgü tanıkları, kurbanların bir silahla vurularak mı yoksa izdihamda mı öldürüldüğünün net olmadığını kaydetti.

Ayrıca ABD'li bir yetkili yaptığı açıklamada ve görgü tanıklarının ifadelerinde, havaalanından sorumlu ABD askerlerinin kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtığı ifade edildi.

Kabil'den dehşet görüntüler: İnsanlar uçaklardan yere çakıldı - Video

İNGİLTERE'YE İLK UÇAK ULAŞTI

Öte yandan Afganistan'dan tahliye edilen ve aralarında büyükelçilik personelinin de bulunduğu 300 İngiltere vatandaşının bulunduğu ilk uçak ülkeye ulaştı. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace yaptığı açıklamada, hükümetin önümüzdeki 24-36 saat gibi bir süre içinde bin 500 kişiyi daha tahliye etmeyi planladığını söyledi. Wallace, tahliye işlemlerinin uçaklardaki kapasite ile ilgili değil, işlem hızlarıyla ilgili olduğunu ve bunun düzeltilmeye çalışıldığını kaydetti. Havaalanının insanları tahliye etmek için çalışır halde tutulmasının başarıldığı takdirde, ay sonuna kadar herkesin tahliye edilebileceğini ifade eden Wallace, bunun daha erken olmasını umduğunu ve elinden gelenin en iyisini yapacağını kaydetti.

Kabil'in uluslararası havaalanının askeri bölümünün açık ve güvenli olduğunu ve bu sayede tahliyenin sağlandığını belirten Wallace, bir orta doğu ülkesi aracılığıyla, İngiltere'nin insanların tahliyesini sağlama konusunda güvence aldığını söyledi. Wallace yaptığı açıklamada, Taliban rejiminin tanıyıp tanımama konusunda karar vermenin henüz doğru olmadığını söyleyerek, "Bu kararlar alınmadan önce, daha yapılacak çok şey olduğunu düşünüyorum" dedi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson dün yaptığı açıklamada, Taliban rejiminin tanınmaması için uluslararası ortaklarla çalışacağını ifade etmişti. Bakanlık, Afganistan'da olduğu düşünülen 4 binden fazla İngiliz vatandaşına ülkeyi terk etmeleri tavsiyesinde bulunmuştu. İngiltere, vatandaşlarının yanı sıra İngiltere için çalışan diğer Afgan personellerin tahliyesine yardımcı olmak için Afganistan'a yaklaşık 600 asker gönderdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...