Tgrt Haber
24 Ekim 2018 08:40

Kahtani, Kaşıkçı’nın kellesini istemiş

Cemal Kaşıkçı’nın konsolosluk binasında tutulduğu odaya kamera aracılığıyla bağlanan Veliaht Prens Selman’ın en yakın danışmanı Abdullah el-Kahtani “Bana o köpeğin kafasını getirin” demiş.

Kahtani, Kaşıkçı’nın kellesini istemiş
kaşıkcı,cinayet

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın en yakınındaki danışmanlarından Kraliyet Divanı Müsteşarı Suud bin Abdullah el-Kahtani’nin, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini internetten görüntülü görüşme programıyla kontrol ettiği öne sürüldü. Reuters haber ajansının ismini açıklamadığı iki Suud yetkiliyi referans vererek yayımladığı haberde, Kaşıkçı’nın öldürülmesi sonrası görevden alınan Kahtani’nin, Suud katillerle internet üzerinden Skype aracılığıyla iletişim hâlinde olduğu iddia edildi.
Haberde, Suudi Arabistan istihbaratıyla irtibatlı olduğu belirtilen kaynaklardan birinin, Kahtani’nin, Kaşıkçı’nın konsolosluk binasında tutulduğu odaya kamera aracılığıyla bağlandığını söylediği kaydedildi. Bu bağlantı esnasında Kahtani’nin Kaşıkçı’yı aşağılamaya başladığı ve hakaretler ettiği de iddialar arasında yer aldı. Türk istihbarat kaynakları referans verilerek, Kahtani’nin odada bulunan katillere “Bana o köpeğin kafasını getirin” gibi sözler sarf ettiği ileri sürülen haberde, Kahtani’nin Kaşıkçı’nın öldürülme sürecini canlı olarak seyredip seyretmediğinin bilinmediği ifade edildi. “Suud Kraliyet Mahkemesinden bir yetkili” olarak belirtilen diğer kaynak ise Kaşıkçı cinayetinde sorumluluğu Kahtani’nin almasının istenildiğini kaydetti.
İsmi belirtilmeyen Kraliyet Mahkemesi çalışanı, Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı cinayeti sonrası yaptığı soruşturmada görevden alınan Kahtani’nin hapis cezası almadığına vurgu yaparak, sosyal medya üzerinden paylaşımlarını sürdürdüğü iddiasında bulundu. Haberde ayrıca, başka bir Suud yetkili kaynak gösterilerek “Yaşanan olaylar Muhammed bin Selman’ı görevden almaya yetmeyecek fakat muhtemelen tamiri çok uzun yıllar alacak. Çünkü Kral kendisini koruyor” ifadeleri kullanıldı.

MUHALİFLERİ SUSTURAN İSİM
Suud bin Abdullah el-Kahtani, Suudi Kraliyet ailesinde Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a muhalif olabilecek isimleri susturmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Emrindeki şantaj ve trol ordusuyla Selman’ın sosyal medya operasyonlarını yöneten isim olan Kahtani, “yalan haber megafonu” olarak tanımlanıyor. 8 Ağustos 2017’de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Suudi Arabistan aleyhinde yazanları “kara listeye” aldıklarını açıklayan ve sosyal medya kullanıcılarından bu isimlere karşı destek isteyen Kahtani bir kişiye verdiği cevapta, “Suikast defteri tekrar açıldı. İzleyin” ifadelerine yer vermişti.

SUUD BAKAN: ÜLKE OLARAK KRİZDEYİZ
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın 2030 vizyonu kapsamında ülkeye yatırım çekmek amacıyla düzenlediği ve “Çöldeki Davos” olarak adlandırılan “Geleceğe Yatırım Girişimi Konferansı” başladı. Muhalif Suud gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti sebebiyle başta ABD, İngiltere, Fransa ve Hollanda olmak üzere birçok ülke bakanlarının yanı sıra bu ülkelerdeki dünyaca ünlü şirket yöneticileri de konferansı boykot ediyor. Suudi Arabistan Enerji, Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Halid el-Falih, Kaşıkçı’nın öldürülmesini, iğrenç bir hata olarak nitelendirerek ülkesinin bir krizden geçtiğini söyledi.

TRUMP: AÇIKLAMALAR TATMİN ETMEDİ
ABD Başkanı Donald Trump, muhalif Suud gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili olarak Suudi Arabistan yetkilileri tarafından yapılan açıklamadan tatmin olmadığını söyledi. Trump, Suud yönetiminin 1 ay süre istemesine tepki göstererek, kısa süre içerisinde daha fazla bilgi edineceklerini bildirdi.

CIA DE TÜRKİYE’DE
Diğer yandan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Gina Haspel'in, Kaşıkçı'yla ilgili soruşturma bağlamında Türkiye'de olduğunu söyledi. Pence, “Delilleri inceliyor. Bütün gerçekler elimizde olduktan sonra Başkan Trump, Amerikan halkının değerlerini ve önemli ulusal çıkarlarımızı göz önünde bulundurarak bir karar verecek" dedi.

SORUMLULARA CEZA VERİLECEK
Suudi Arabistan Kralı Selman, Kaşıkçı ailesiyle bir araya geldi. Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın da yer aldığı görüşmede Kral, “Kaşıkçı cinayetinde ihmali ve sorumluluğu bulunan kim olursa olsun cezalandırılacak” dedi. Kral Selman’ın sözlerinin, ABD Başkanı Trump’ın “Riyad yönetiminden gelen açıklamalar beni tatmin etmedi” açıklamasının ardından gelmesi dikkat çekti. Kral Selman geçtiğimiz günlerde Kaşıkçı ailesini aramış ve başsağlığında bulunmuştu. Öte yandan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr de Kaşıkçı olayıyla ilgili “Türkiye’ye ekip gönderdik ve Kaşıkçı’nın ölümünden sorumlu herkes tutuklanacak” açıklamada bulundu.

AP, KAŞIKÇI'YI OYLAYACAK
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili ciddi bir uluslararası soruşturma açılması çağrısında bulundu. Tajani, Strazburg’da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun açılışında yaptığı konuşmada, basın özgürlüğü ve gazetecileri savunmanın, AP’nin öncelikleri arasında ilk sırada yer alacağını belirterek “Gazeteci ve yazar Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili ciddi bir uluslararası soruşturmanın açılması çağrısında bulunuyoruz” dedi. AP Genel Kurulu, bugün öğleden sonraki oturumda Kaşıkçı’nın öldürülmesini tartışacak, bu konuda hazırlanan bir tasarı da Genel Kurul’da yarın oylanacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...