Tgrt Haber
07 Eylül 2021 08:30

Kırım Türklerine Rus komplosu: Yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı

İşgal altındaki Kırım’da beş Tatar Türkü, Rus İstihbaratı (FSM) tarafından gözaltına alındı. Kırım Tatarlarının gözaltına alınması planlı ve hukuk dışı bir komplo olarak nitelendirildi.

Kırım Türklerine Rus komplosu: Yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı
kırım,rusya,kırım türkleri

İşgal altındaki Kırım’da beş Tatar Türkü Rus İstihbaratı (FSM) tarafından gözaltına alındı. Eldar Odaman, Neriman Celal, Asan ve Aziz Ahtem kardeşler ile Şevket Usein isimli Kırım Tatarlarının gözaltına alınmasını Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Avukat Namık Kemal Bayar, planlı bir komplo ve hukuk ihlali olarak nitelendirdi. Masum insanların evlerine yapılan baskının haydutluk olduğunu belirten TURKSİD Ukrayna Derneği Başkanı İsmet Yüksel ise bunun insan hakkı ihlali olduğunu söyledi. Öte yandan tutuklamaları protesto eden 42 kişi de benzer şekilde gözaltına alındı.

SUÇ ÜRETİP İNTİKAM ALIYORLAR

Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar, Türkiye Gazetesi’nden Yılmaz Bilgen’e yaşanan olayı anlattı.

Tatar Türklerinin Rus İstihbarat örgütü FSB tarafından üretilen bir suçlama ile alıkoyulduğunu belirten Bayar, 23 Ağustos günü Kırım’da yaşanan bir doğalgaz patlamasının 5 ismin tutuklanmasına gerekçe olarak gösterildiğini söyledi. Mağdur olan isimlerden bazılarının o gün Kırım’da bile olmadığını dile getiren Bayar, “Kırımlı tarihçi, gazeteci ve aktivist Neriman Celal aynı tarihte Ukrayna’da Uluslararası Dünya Kırım Platformu toplantısındaydı. Rusya’nın bu tutuklamaları Kırım Platformu girişimine karşı intikam ve platforma destek veren kişi ve ülkelere yönelik gözdağıdır.” dedi.

“TERÖRLE SUÇLANIYORLAR”

Bir sokakta yaşanan doğalgaz patlamasının suç unsuruna dönüştürüldüğünü belirten Bayar, “Bu komik ötesi bir suçlama. Daha da kötüsü bu masum insanların 60 ila 75 yıl gibi anormal hapis talebiyle yargılanmaları” diye konuştu. Tutuklanan kişilerin Kırım’da işgale rağmen yurtlarından ayrılmayan entellektüel kimlikleri ve saygın çalışmaları ile bilinen şahıslar olduğunu vurgulayan Bayar, “Ancak şu an terörle suçlanıyorlar Kırım Platformu sonrası Rus baskısı ve sindirme girişimlerinin artacağını bekliyorduk. Bunlar işgale direnen Kırım Tatarlarına karşı geçmişten bu yana uygulanan yıldırma ve zulüm örnekleri.” şeklinde konuştu.

ULUSLARARASI CAMİA RUSYA’YA BEDEL ÖDETMELİ

TÜRKSID Ukrayna Derneği Başkanı İsmet Yüksel de konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bunun bir devlet terörü olduğunu belirten İsmet Yüksel, ata yurdunda en asgari haklarını talep eden insanlara karşı sergilenen şiddetin cezasız kalmamasını isteyerek devlet eliyle en temel hak ve özgürlükler katledildiği için uluslararası camianın Rusya’ya kesinlikle bedel ödetmesi gerektiğini söyledi. Gençler, kadınlar, aktivistler, akademisyenler ve siyasilerin kaçırıldığını belirten Yüksel, “İşkence görüyor. Bu ihlaller kınama ve benzeri tepkilerle geçiştirilemez. Rusya’ya ağır müeyyideler uygulanmalı" ifadelerini kullandı.

Öte yandan ulaşılan bazı tutukluların yakınları tehdit edildiklerini ve ağır baskı altında olduklarını belirterek açıklama yapamayacaklarını söylediler. Ayrıca alıkonulan isimlere yönelik baskınlarda kadın ve çocukların da şiddete maruz kaldığı öğrenildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...