Tgrt Haber
28 Temmuz 2021 06:38

Tunus'ta gergin bekleyiş: Darbeyi savundu

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz'da aldığı kararları savunarak "Darbe yapmadım; anayasayı uyguladım" dedi

Tunus'ta gergin bekleyiş: Darbeyi savundu
tunus,kays said,darbe,dünya

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, bazı dernek ve konfederasyon liderlerini Kartaca Sarayında kabul etti. Görüşmenin ardından açıklama yapan Said, 25 Temmuz'da aldığı kararları savundu. Ülkelerin ve toplumların karşılaşabileceği en büyük tehlikenin, iç çatışma olduğunu kaydeden Said "Tarihî bir sorumluluk aldım. Bu durumun darbeyle alakası olduğunu iddia eden, hukuk derslerini gözden geçirsin. Biz darbeci değiliz ama Tunus Devleti’ni de kolay lokma yapmayacağız" dedi.

Anayasanın 80. maddesinde "ülkeyi bekleyen yakın bir tehlikeden" bahsedildiği ve bu durumda cumhurbaşkanının istisnai tedbirler alabileceğini öngördüğüne atıfta bulunan Said "Darbe, anayasa temel alınarak nasıl yapılabilir. Bunu hangi hukuk fakültesinde okudular. Bu gerçekte, anayasanın tatbik edilmesidir. Anayasanın 80. maddesi, yakın bir tehlike durumunda cumhurbaşkanına gerekli gördüğü tedbirleri alma yetkisi veriyor. Yakın tehlike ise artık gerçek tehlikedir" dedi.

Tunus halkına sükûnetini koruma, provokasyonlara kanmama ve bazılarının yaydığı "söylentilere" kulak vermeme çağrısında bulunan Said "Tek damla bile kan aksın istemiyorum. Ülkede bir kanun var ve bu kanun herkese uygulanır" diye konuştu.

BİR PARTİ DESTEK VERDİ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Said'in aldığı karara Nahda Hareketi, Tunus'un Kalbi, Demokratik Akım Partisi, Tunus İşçi Partisi, Tunus Cumhuriyet Partisi ve Onur Koalisyonu tepki gösterdi. Sadece Özgür Anayasa Partisi lideri Abir Musa, Cumhurbaşkanı Said'in kararlarını memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

BAŞBAKAN GÖREVİ DEVREDECEK

Bu arada Tunus Başbakanı Hişam el-Meşişi, ülkesinin durumunu karmaşa ve zora sokan engelleyici bir rol üstlenmeyeceğini söyledi. Meşişi, Cumhurbaşkanı Said'in yeni bir başbakan ataması hâlinde halkın güvenliğini ve hakkını gözettiği için görevini devredeceğini duyurdu.

TUTUKLANAN OLMADI

Ülkede şu ana kadar siyasilere veya muhaliflere yönelik herhangi bir tutuklama dalgası yürütülmedi ve olaylarda can kaybı yaşanmadı. Kararlarını 30 günlük bir çerçevede aldığını duyuran Said’in bu süre içinde yol haritasını sunması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...