Tgrt Haber
16 May 2022 11:00 - Güncelleme : 16 May 2022 13:22

Düşüş sarmalından çıkamıyor... Dolar yükseldikçe altının alıcısı kaçıyor

Ons altın yatırımcının dolara yönelmesiyle düşmeye devam ediyor. 1.808 dolarlara kadar gerileyen kıymetli metal, temel psikolojik destek seviyesinin üzerinde kalmaya çalışıyor. Talebin azalması sonucu yaşanan düşüşler gram altın fiyatlarında düğün sezonu öncesi beklentilerin önünü tıkıyor. Gram altın fiyatı hem dolardaki hem ons altındaki gelişmelerden etkilendiğinden fiyatların sınırlı yükselmesi bekleniyor.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Düşüş sarmalından çıkamıyor... Dolar yükseldikçe altının alıcısı kaçıyor
dolar,abd,altın

Spot altın, Türkiye saatiyle 11:00 itibarıyla ons başına 1.808. dolara geriledi. ABD altın vadeli işlemleri yüzde 0.2 düşüşle 1.804 dolara düştü.

ABD 10 yıllık Hazinesindeki bir düşüş, altında sınırlı kayıplara yol açarak, fiyatların ons başına yaklaşık 1.800 dolarlık temel psikolojik destek seviyesinin üzerinde kalmasına yardımcı oluyor.

Bir önceki seansta üç aydan fazlasını kapsayan bir zaman diliminin diplerine doğru yaklaşan altın fiyatları pazartesi günü de yine dalgalı düşüş gösteriyor.

DÜŞÜŞ BEŞİNCİ HAFTASINDA

Altın, üst üste dördüncü haftalık düşüşüyle cuma günü yüzde 1'den fazla geri çekilerek ons başına 1.798.86 dolara düşmüş ardından 1.811.15 dolardan kapatmıştı.

Küresel büyümeye ilişkin endişeler, hafta başında dolar endeksinin 20 yılın en yüksek seviyesini bir kez daha yenileyerek başlamasına yardımcı oldu. Doların rakibi “güvenli liman” altın ve diğer para birimleri daha az çekici hale geldi.

FİYATLAR ETKİ ALTINDA KALIYOR

Ons gümüş yüzde 0.2 düşüşle 21.03 dolara, platin yüzde 0.1 artışla 939.70 dolara ve paladyum yüzde 0.6 artışla 1.955.59 dolara yükseldi.

Gram altın fiyatları 16 Mayıs Pazartesi günü saat 11:00’de 914,42 TL alış ve 923,85 TL satış fiyatı ile işlem görüyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ.

ALTININ ÜZERİNDEKİ KARA BULUT

Devlet tahvil getirileri de merkez bankalarının dünya genelinde parasal sıkılaşma döngüsüne gireceğine dair işaretler sonucu arttı. Altın üzerinde olumsuz bir etki oluşturan en büyük alıcısı konumundaki Çin’de son haftalarda genel olarak olumsuz ekonomik haberlerin geliyordu. Ülkede altına olan talebin artabileceği yorumları gelmeye başladı. Pandemiyi durdurmak için sert önlemler alan Şanghay yönetimi mağazaların kademeli olarak açılacağını duyurdu.

15.50’nin üzerindeki dolar TL kuru, gram altında yeni bir sayfa açılmasını zorlaştırıyor. Altın, enflasyondan korunma olarak görülse de yükselen ABD kısa vadeli faiz oranlarına ve tahvil getirilerine karşı hassas ve bu da kıymetli metali elde tutmanın fırsat maliyetini yükseltiyor.

Dolar ile fiyatlandırılmış metale olan ilgi azaldıkça fiyatlar düşmeye devam edecek. ABD Merkez Bankası Fed, 4 seferlik bir 50 baz puan faiz artırımının ilkini gerçekleştirdi ve devamı için kararlı sinyaller vermeye devam ediyor.

Cleveland Fed başkanı Loretta Mester Cuma günü yaptığı açıklamada, Fed yetkililerinin enflasyonun güvenli bir şekilde zirveye ulaştığı sonucuna varabilmesi için "birkaç ay" daha düşük hareket etmesi gerektiğini söyledi. Mester, veriler tekrar yüksek gelirse Eylül ayındaki Fed toplantısında daha hızlı faiz artırımlarını düşünmeye hazır olacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...