Tgrt Haber
14 May 2022 09:39 - Güncelleme : 14 May 2022 10:44

Altın ne olur? Hareketli bir hafta geride kaldı, kritik günler geliyor

Piyasalarda hareketli bir haftayı geride bıraktık. Fed’in 50 baz puan faiz artırımı ve para sıkılaştırma planının açıklanmasının sonrasında neredeyse tüm araçlar hop oturup hop kalktı. Risk iştahının azaldığı haftada yatırımcı yeniden dolara yönelmesiyle dolar kuru yükseldi. Ons altın geriledi. Peki yeni haftada ne olacak? 16 Mayıs kritik gün olacak…

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Altın ne olur? Hareketli bir hafta geride kaldı, kritik günler geliyor
gram altin,ons altın,ekonomi

Altın yatırımcısının gözünü ayırmadığı ons altın baskılandığı bir haftayı geride bıraktı. Ons altın üzerindeki dolar baskının üzerine birçok kurum ve uzman değerlendirmelerini yeniledi. Küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler TL döviz kurlarını yükselişe geçirdi.

Fed’in faiz artırımı sonucu küresel çapta dolar kurunu yükselişe geçirdi ve dolar endeksi son 20 yılın en yüksek noktalarını gördü. Altının onsu 1825 dolar üzerinde kalırken bu gelişmeler altın fiyatlarına da yansıdı. Peki, trend sonrasında piyasalarda güncel fiyatlar ne durumda?

GRAM ALTIN KAÇ TL?

Altının gram fiyatı 13 Mayıs 2022 Cuma gününü 906 TL seviyelerinde kapatırken 14 Mayıs güncel gram altın saat 09.45 itibarıyla ortalama alış 894,27 TL, satış 901, 93 TL ile fiyatlanıyor.

Ancak hafta sonu piyasaların kapalı olması nedeniyle bugün bankalar üzerinden altın yatırımında makas aralığı geniş.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Altında en çok tercih edilenlerden çeyrek altın ise dün bin 493- liradan bin 517 aralığındayken bugünkü 1460-1490 TL ile gerilemeyi daha bariz gösteriyor.

UZMANLAR NE DİYOR?

Altında uzmanlar baskılanmanın süreceğini ifade ediyor. Finans Uzmanı İslam Memiş, yatırımcıları panik yapmamaya çağırırken geride bırakılan haftayı “silkeleme operasyonu” olarak adlandırdı. Dolar TL kurunun 15,50 seviyesini test ettiği dün yorumlarını yapan Memiş, “Hiç kimsenin beklemediği bir anda Amerikan Merkez Bankası Fed ciddi bir silkeleme operasyonu yaptı. Bu operasyonla birlikte bütün varlıklarda sert çöküş yaşandı. Faiz artırım süreci ile ilgili pozitif ve şahin tonda yapılan açıklamalar diğer riskli varlıklarda satışlara neden oldu. Özellikle küresel borsalarda sert düşüşler gördük. Yatırımcılar bu süreçte soğukkanlı bir şekilde panik yapmadan kalmalılar. Bu hafta yaşanan sert çöküşten sonra aslında her ne kadar düşük bir rakam varsa bu piyasaya giren yatırımcı sayısında ciddi bir artış olduğunu gözlemliyoruz.” diye konuştu.

Bank of America stratejistleri de haftanın son işlem günü yaptıkları değerlendirmede “yatırımcı göçü” ifadesini kullandı. Yatırımcıların hisse senedi, bono ve altın gibi varlıklardan çıktığını ve yatırımcıların favori varlıklarını sattıklarını artık güvenli liman olarak dolara geçildiğini belirttiler.

Bu anlamda altın tercihi de doların gerisinde kalıyor. Ancak asıl kaçış riskli varlıklarda. Bank of America’nın değerlendirmesinde, dün ile tamamlanan haftada hisse senedinden 6,2 milyar dolar, tahvillerden 11,4 milyar dolar ve altından 1,8 milyar dolarlık çıkış gerçekleştiği belirtildi.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...