Tgrt Haber
20 Ekim 2021 11:26

Çin'de Evergrande hasarı 15'e katladı: Askıya alınan şirketlerin zararı rekor kırdı

Evergrande hisse senetlerinin işlemlerinin uzun süreli durdurulması, Hong Kong piyasasında işlemleri askıya alınan hisselerin değerinin de 61 milyar dolarla rekora yükselmesine neden oldu.

Çin'de Evergrande hasarı 15'e katladı: Askıya alınan şirketlerin zararı rekor kırdı
EVERGRANDE,ÇİN

Borç yükü altındaki Çinli gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande Group'un emlak hizmetleri birimindeki yüzde 51 hissesini satma anlaşması askıya alındı. Bu durum borç yükü altındaki Evergrande Group'un temerrüte düşmeden mali durumunu düzeltme planlarını suya düşürdü.

Konuya yakın iki kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre, 300 milyar dolardan fazla borcuyla iflasın eşiğinde olan Evergrande, Evergrande Property Services'deki hissesini daha küçük rakibi Hopson Development Holdings'e yaklaşık 20 milyar Hong Kong doları (2,6 milyar dolar) karşılığında satmak için görüşmeler yürütüyordu.

Konuya yakın kaynaklardan biri, Evergrande'nin yeniden yapılanmasını denetleyen Guangdong eyalet yönetiminden onay alamadığı için anlaşmanın askıya alındığını söyledi.

Eyalet yönetiminin işlemi neden onaylamadığı bilinmiyor. Ancak kaynağa göre Çin dışındaki alacaklıları da anlaşmaya karşı çıkıyordu.

19 MİLYON DOLARLIK TAHVİL İÇİN PARA AKTARILDI

Evergrande Group'un ana iştiraki Hengda Real Estate Group, son ödeme tarihi bugün olan 121.8 milyon yuanlık (19 milyon dolar) bir yurt içi tahvil kuponu ödemesi için para aktarımını gerçekleştirdiği de bildirildi.

Evergrande dolar cinsi bir dizi tahvil kuponunun son ödeme tarihini kaçırmıştı. Şirketin, 30 Ekim'de ödemesi gereken 14.25 milyon dolarlık bir tahvil kuponu daha var.

ÇİN PİYASALARINDA HASAR BÜYÜK

Şirketin hisse senedi işlemleri 4 Ekim’de durduruldu. İki haftadan daha fazla bir süre sonra, şirket görünen işlemleri dışında bir bildirimde bulunmadı ve uluslararası tahvil yatırımcılarına toplam 275 milyon doları bulan beş ödemeyi gerçekleştirmedi.

Refinitiv’in verilerine göre, işlemlerin askıya alınması, piyasada işlemleri durdurulan şirketlerin toplam değerinin 2020 yılının sonundaki seviyesi olan 3,9 milyar dolardan rekor 61 milyar dolara çıkmasına neden oldu.

Asya Şirket Yönetişim Birliği Araştırma Direktörü Jane More, şirketlerin hakim ortaklarının işlemlerin durdurulmasına yatkın olduklarını söyleyerek, “Bunda bir sorun var. Zira halka açık şirketlerin birçoğunda çoğunluk hissesi var. Azınlık hissesine sahip ortakların hakları her geçen gün eriyor. Bu Hong Kong’un bir barometresi” dedi.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...