Tgrt Haber
24 Eylül 2021 09:28

Dolar fiyatları zirveden inmiyor: Yeni rekor kırıldı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faiz indirimi sonrasında tüm zamanların en yüksek seviyesini gören dolar bugün kendi rekorunu yeniden kırdı. Dolar fiyatı haftanın son gününde yüzde 1'e yakın değer artışı ile 8,84'ün üzerinde işlem görüyor.

Dolar fiyatları zirveden inmiyor: Yeni rekor kırıldı
dolar,döviz,türk lirası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün haftalık gösterge repo faizinde 100 baz puan indirime gittiğini açıkladı. Piyasa beklentileri faizde değişiklik olmayacağı yönündeydi.

Kararın piyasalar açısından sürpriz olduğunu söyleyen analistler bu nedenle haftanın son işlem gününde TL varlıkların daha çok denge bulma çabası sergileyeceğini tahmin ettiklerini açıkladı. Öte yandan, yılın geri kalanında faiz indirimi ihtimalinin devam etmesinin ise TL varlıklar açısından zorlu bir döneme işaret ettiğini dile getirdiler.

Türk Lirası’nın bu performans ile dün değer kazanma eğilimi sergileyen gelişmekte olan ülke para birimlerinden net şekilde negatif ayrıştığını ifade eden analistler 8,80 seviyesinin kritik olduğunu görüşünü belirttiler. Daha ılımlı bir görünüm oluşması için ise dolar/TL kurunun 8,68 liranın altına inmesi gerektiğini kaydettiler.

Tüm bu gelişmelerle 2 Haziran'da 8,8008 ile tüm zamanların rekorunu gören dolar fiyatları yüzde 1'in üzerinde yükselişle 8,80'in üzerine çıktı. Kur 8,8021 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görerek rekor tazeledi.

Dünü 8,76'dan tamamlayan Dolar/TL ABD Merkez Bankası’nın (Fed), varlık alımlarında bir azaltım için kapının aralandığına işaret edilen toplantısının ardından güçlenen dolar endeksinin de etkisiyle, haftanın son işlem gününde yeni rekorunu kırarak yüzde 1'e yakın değer kazandı ve 8,84 liradan işlem görüyor. 

Dün 10,33 lirayı gören euro ise günü 10,31’den kapamasının ardından bu sabah yeniden yükselişe geçti. Euro/TL Cuma günü 10,34’ten işlem görüyor.

TD SECURITIES DOLAR İÇİN YIL SONU TAHMİNİNİ KORUDU

TD Securities, tarafından hazırlanan raporda TCMB'nin bugünkü sürpriz faiz indirimi kararının ani reaksiyonlara neden olmasının beklenmediğini kaydetti.

Raporda Türk lirasının beklenenden bir miktar daha fazla ve hızlı değer kaybı gösterebileceğini öngörürken, TD Secuirities üçüncü çeyrek sonu dolar/TL kuru beklentisini 8,85, yıl sonu beklentisini 9,15 olarak koruduğunu vurguladı. Değerlendirmede TL'de 9,00 seviyesine doğru istikrarlı bir hareket beklendiğinin altı çizildi. 2022 ilk çeyrek sonu için ise tahminin 9,75 olduğu ifade edildi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...