Tgrt Haber
09 Ağustos 2022 07:20 - Güncelleme : 09 Ağustos 2022 07:58

Tüm ev sahiplerini ve kiracıları ilgilendiriyor! Adalet Bakanlığı harekete geçti: Kirada uzlaşmak zorunlu oluyor

Fahiş fiyatlar nedeniyle açılan davalarla mahkemelerin yükü artınca Adalet Bakanlığı harekete geçti. Kiracılar ile ev sahipleri arasında açılan davalara arabulucu şartı getiriliyor. Taraflar mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvuracak. Buradan çözüm çıkmazsa dava yoluna gidilecek. Doğrudan mahkemeye açılan davalar ise reddedilecek.

Tüm ev sahiplerini ve kiracıları ilgilendiriyor! Adalet Bakanlığı harekete geçti: Kirada uzlaşmak zorunlu oluyor
arabuluculuk,adalet bakanlığı,kira

Son dönemlerde artan fahiş kiralar nedeniyle ev sahipleri ile kiracılar karşı karşıya geldi. Türk Borçlar Kanunu’nda, taraflar arasında hukuki sorunlara neden olan kiralardaki ciddi artışları engellemek için geçici olarak değişiklik yapıldı. TÜFE oranına göre belirlenen ev kiralarına 1 Temmuz 2023’e kadar ara verilerek kiraya yapılacak zam oranı yüzde 25’le sınırlandırıldı. Fakat bu da taraflar arasındaki anlaşmazlıkların önüne geçemedi.

MAHKEMELERİN YÜKÜ ARTTI

Yasal düzenlemeyi bertaraf etmek isteyen bazı ev sahipleri kiracısını çıkarıp evini yüksek fiyattan kiraya vermek için bazılarıysa fahiş fiyata kiraladığı evin kirasını kiracıdan almakta zorlandığı için çareyi tahliye davalarına aramaya başladı. Bu tür davalara yüzde 25 zam sınırı yasasına uyulmaması nedeniyle eski kiracıların davaları da eklenince sulh hukuk mahkemelerinin yükünün arttığı belirtiliyor.

ZORUNLU ARABULUCULUK DEVRİ

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre; uzun süren ve mahkemelerin iş yükünün artmasına sebep olan bu davalarla ilgili Adalet Bakanlığı, harekete geçti. Kira anlaşmazlıklarıyla ilgili açılan davalara zorunlu arabuluculuk şartı getiriliyor. Yeni düzenlemeye göre; taraflar mahkemede dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. Arabulucu da anlaşma sağlanamazsa dava süreci başlayacak. Arabulucuya başvuru yapılmadan doğrudan mahkemeye başvurarak açılan davalar ise reddedilecek.

Mahkemelerdeki iş yükünün azalmasını sağlayacağı belirtilen yeni uygulamanın eylül veya ekimde hayata geçirilmesi planlanıyor. Böylece zorunlu arabuluculuk ile uzun süren mahkeme süreçleri de sona erdirilecek.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Vatandaş13 Ekim 2022 16:36

Kira artışı ev sahibi 1000 TL olan eve 4000 TL istiyor bu Türkiye'deki arsız ahlaksız ev sahipleri yüzünden Boyle deprem Ler boşuna olmuyor Allah kendinize gelin diyor da kimse anlamıyor 15 sn yede yıkıyor Allah kiracıları ev sahibi etsin bir ev sahibi en kötü bir evden 25 TL alıyor yıllık 10000 TL olan evdende 120.bin TL alıyor bir memurun maaşı ne kadar 8.bin 10.bin arası ev sahipleri iyice şimardı 2018 yılında evleri kiraya veremirlardı boş kalıyordu göç olayı oldu kiralar yükseldi inşallah ev sahipleri de kendine gelirde insaf ederler bir kiracinin bedduasına denk gelirse ev sahipleri sokaktan ekmek toplar vaziyete gelir beddua almayın ev sahipleri kendinize gelin millet

Cj 9 Ağustos 2022 11:09

Suriyelilere yardım yapılacağına kendi halkımıza yardım yapılsaydı en azından bu kadar olmazdı.

Sonraki Haber Yükleniyor...