Tgrt Haber
03 Temmuz 2021 08:35

Memur ve emekli zammı belli oluyor

Yılın ilk yarısı bitti. Emekliler geçmiş 6 aylık enflasyon oranında maaş zammı alacak. Memurlara ise toplu sözleşmeye ek enflasyon farkı verilecek. Milyonlarca emekli ve memur pazartesi günü açıklanacak haziran ayı enflasyon rakamlarını beklemeye başladı.

Memur ve emekli zammı belli oluyor
zam,enflasyon,ekonomi,memur,emekli,emekli zammı

Yılın ilk 5 ayında açıklanan rakamlara göre enflasyon oranı 6,39 olmuştu. Temmuz zammının netleşmesi için haziran verileri kaldı. Memurların ek zammı ile emeklilerin enflasyon zammı haziran verileriyle kesinleşecek.

İLK 5 AYLIK ENFLASYON RAKAMLARI (YÜZDE)

Ocak: 1,68

Şubat: 0,91

Mart: 1,08

Nisan: 1,68

Mayıs: 0,89

EN AZ YÜZDE 3,39 EK ZAM

Memurlar, yapılan toplu sözleşme çerçevesinde bu yılın ilk 6 ayı için yüzde 3 zam alacak. 6 aylık enflasyonun toplamda yüzde 3'ü geçen kısmı ise memurların hesaplarına ek zam farkı olarak yatacak. Memurlar, mayıs enflasyonunun 0,89 olarak açıklanmasıyla yüzde 3+3,39 olacak şekilde ek yüzde 3,39 zam alacağı kesinleşmişti. Bu doğrultuda pazartesi günü açıklanacak olan haziran enflasyonu ‘0’ çıksa bile memurlar ek 3,39 zam alacak. Haziran enflasyonu daha yüksek çıkarsa ek zam oranı daha da yükselecek.

BEKLENTİ YÜZDE 7’NİN ÜZERİNDE

Emekliler için ise şu anki koşullarda yüzde 6,39’luk zam kesinken açıklanacak olan haziran enflasyonuyla emeklilerin alacağı zam da belli olacak.  Merkez Bankasının gerçekleştirdiği anket de enflasyon için fikir veriyor. Geçtiğimiz ay haziran ayı TÜFE beklentisi yüzde 0,82 iken bu anket döneminde bu oran yüzde 1,21’e yükseldi. Merkez’İn bu tahmini temmuz zammının yüzde 7’nin üzerinde olabileceğine işaret ediyor.  Öte yandan, konutlarda kullanılan doğalgaza ise yüzde 12’lik zam, elektriğe yapılan yüzde 15, 1 Temmuz itibariyle geçerli olduğu için bu zam haziran enflasyonuna yansımayacak.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 4 BİN 92 LİRA

Memurlara ve memur emeklilerine geçen ocak ayı başında yüzde 7,36 zam yapılırken yüzde 8,36 zam da SSK ve BAĞKUR emekli maaşlarına yapılmıştı. Bu zam oranlarıyla birlikte en düşük memur maaşı 4 bin 92 lira olurken en düşük emekli memur aylığı ise 3 bin 21 lira olmuştu. En düşük işçi emeklisinin aylığı ise bin 447 liraya yükselirken en düşük esnaf emeklisinin aylığı bin 763 liraya, en düşük çiftçi emeklisinin aylığı ise bin 622 liraya yükselmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...