Tgrt Haber
18 Ekim 2021 11:44

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Dolar fiyatı TCMB faiz kararı sonrası ne olur? Piyasalarda kritik hafta

Haftanın ilk işlem gününde dolar fiyatı rekor kırmaya devam ediyor. Eylül ayında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz indirimi kararı açıklamasının ardından dolar tarihi zirvesini defalarca yeniledi. Gözler şimdi 21 Ekim’de yapılacak PPK toplantısına çevrildi. Peki Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez Bankası faiz indirimi uygulayacak mı? TCMB faiz kararı ardından dolar fiyatı kaç olacak?

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Dolar fiyatı TCMB faiz kararı sonrası ne olur? Piyasalarda kritik hafta
merkez bankası,TCMB,faiz kararı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası başkanı TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin ardından faiz kararı, TCMB görev değişiklileri ve rekor dolar fiyatı hakkında açıklama yaptı. Kavcıoğlu görev değişikliğinin altında art niyet aranmaması gerektiğini belirtti. Dolar fiyatı üzerinde etkisinin büyük olması beklenen 21 Ekim PPK toplantısı hakkında gerekli analizleri yaptıklarını ve en doğru kararı vereceklerini belirtti.  

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?  

Türkiye Cumhuriyeti faiz indirimi nedeniyle dolar eylül ayından bu yana rekor üstüne rekor kırıyor. Eylül ayından bugüne TL yaklaşık %10 değer kaybetti. Faiz indiriminin beklentilerin üzerinde olabileceğine yönelik endişeler devam ediyor. Faiz indirimi kararı döviz piyasası üzerinde negatif baskı oluştururken bu haftanın en önemli gündem maddesi 21 Ekim’de yapılacak TCMB PPK toplantısı olacak. 

TCMB’nin çekirdek enflasyona odaklandı. Bu nedenle analistler ekim ayında 100 baz puan indirim beklentisi içine girerken, piyasanın genel beklentisi ise 50 baz puan indirim olacağı yönünde. TCMB Ekim Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 16,74’den yüzde 17,63’e yükseldi. 2021 büyüme beklentisi ise yüzde 8,2’den yüzde 8,9’a , dolar/TL beklentisi ise 9,22’ye çıktı.  

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizleri 21 Ekim Perşembe günü saat 14.00'te açıklanacak. Merkez Bankası elkim ayı faiz kararı öncesi dolar 9,25 seviyelerinden işlem görüyor. 

2021 YILI FAİZ KARARLARI  

Dolar fiyatı haftanın ilk işlem gününde tarihi zirvesini yenileyerek 9,29 TL seviyelerine geldi. Eylül ayından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) beklentilerin aksine faiz indirimi kararı açıkladı. Buna göre Merkez Bankası %19 politika faizini %18’e düşürmüştü. Kararına ardından dolar sert yükselişe geçti. Şimdi gözler 21 Ekim tarihinde gerçekleşecek Para Politikası Kurulu toplantısına çevrildi. Faiz kararının açıklanacağı toplantı dolar fiyatı üzerinde etkili olacak. Peki 2021 yılı faiz kararları nasıldı?  

2021 yılında Ocak ve Şubat aylarında faiz %17 seviyelerine sabitlenmişti. Mart ayında ise faiz 200 baz puan artırılarak yüzde %19’a çıkarıldı. Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarındaki toplantılarda ise yeni bir karar alınmadı ve faiz %19 seviyelerine sabitlendi.  Eylül ayında ise faizler yüzde 19’dan yüzde 18’e çekildi. 

Ekim ayı faiz kararı 21 Ekim 2021 Perşembe günü yapılacak PPK toplantısı ardından duyurulacak. 

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Dolar fiyatı TCMB faiz kararı sonrası ne olur? Piyasalarda kritik hafta

TCMB FAİZ KARARI SONRASI DOLAR KAÇ TL? 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası eylül ayı faiz kararı ardından TL dolar karşısında %10 değer kaybetti. Tarihi zirvesi 9,30’a dayanan dolar fiyatı eylül ayı başında 8,26'dan işlem görüyordu. Kur çekirdek enflasyon söyleminin faiz indirimi olarak değerlendirilmesiyle yükselişe geçti ve ardından TCMB'nin 100 baz puan faiz indirmesiyle rekorlar serisine imza attı.  

Gözler TCMB 21 Ekim Para Politikası Kurulu toplantısında verilecek karara çevrildi.  Kararın ardından dolar yeni seyrine geçecek. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...