Tgrt Haber
06 Ağustos 2018 14:20

2 bin yıllık Spartaküs miğferi öyle bir yerden çıktı ki...

İstanbul'da tarihi eser kaçakçılarına yönelik olarak düzenlenen operasyonda 8 ayrı döneme ait 237 parça tarihi eser ele geçirildi.

2 bin yıllık Spartaküs miğferi öyle bir yerden çıktı ki...
miğfer,,spartacus,

Ele geçirilen eserler arasında bulunan ve 2 bin yıllık olup Roma  Spartaküs dönemine ait  olduğu tespit edilen gladyatör miğferinin ise yurt dışına kaçırılmaya çalışılırken kargoda ele geçirildiği öğrenildi. Müzelere teslime edilen eserlerle ilgili 5 tarih kaçakçısı da gözaltına alındı.

İstanbul Emniyeti Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele ekipleri, Anadolu'dan temin edilerek yurt dışına kaçırılmak üzere İstanbul'a getirilip depolanan tarihi eserler ile eserleri kaçırmaya çalışan kaçakçılara yönelik yaptığı takip çalışmaları sonrasında 27 temmuz ie 5 Ağustos tarihleri arasında 3 ayrı operasyon düzenledi.

Fatih, Bakırköy ve Şişli'de arkeolog polislerin de katılımıyla düzenlenen operasyonlarda, Roma, Selçuklu, Osmanlı, Safevi ve Memlük, Yunan,  dönemlerininde arasında bulunduğu 8 ayrı döneme ait 237 parça eser ele geçirildi.

Ele geçirilen eserler arasında bulunan ve uzmanların nadide bir eser olduğunu dile getirdiği  Roma Spartaküs dönemine ait kabartmalı gladyatör miğferinin Bakırköy'de bir kargo şirketinde ele geçirildiği öğrenildi. 2 bin yıllık olduğu ve yurt dışına kaçırılmaya çalışılırken ele geçirilen miğferin Batı Anadolu kökenli tanımış Gladyatör Spartaküs'ün de benzerini kullandığı ileri sürüldü.

Traks tipi sorguçlu miğferin Türkiye'deki müzelerde bile yer almadığını ifade eden uzmanların, Anadolu'da gladyatör döğüşlerinin Hristiyanlık öncesinde  özellikle Efes yakınlarında yapıldığını ve burada gladyatör mezarları olduğunu belirterek  miğferin bu bölgedeki kazılardan çıkarılmış olabileceğini belirtti.

Eserler arasında dikkat çeken başka bir miğferin ise Türk İslam eserlerinden  olduğu, Selçuklu, Safevi, Memlük Dönemlerine ait kalkanlar ile bir sancak alemin dikkat çeken eserler arasında bulunduğu öğrenildi.

Operasyonda ele geçirilen başka eserlerden alkanların Safevi Dönemi'ne ait olup altın ve gümüş kakmalı çok değerli eserler olduğu belirtilirken, Memlük Dönemi'ne ait bir alem başının da İslami yazı karakterleri ile bezeli ve özel bir işçilikle yapıldığı ve nadir olduğu dile getirildi.

Osmanlı Dememi'ne ait keşkül kapları ile İslami Döneme ait tokalar ve arkeolojik bazı eserlerin de ele geçirildiği operasyonlarda, arkeolog polislerin detaylı şekilde tasnifini yaptıkları eserler arasında bulunan 1500 yıllık İbranice yazılı bir levha da dikkat çekti. Dua metinlerinin yazılı olduğu ve kutsal mekanlara asıldığı belirtilen gümüş toranın Kudüs kökenli olduğu değerlendiriliyor.

Polisin yurt dışına kaçırılmasını engellediği eserlerlerin Istanbul Arkeoloji Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi ve Türk Islam Eserleri Müzesine gönderileceği öğrenilirken gözaltına alınan 5 tarih kaçakçısına Kültür ve Tabiat varlıklarını koruma kanunu kapsamında işlem yapıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...