Tgrt Haber
04 May 2021 22:10

Kripto paralara yeni Thodex kriterleri

Kripto para borsasında adımlar atılmaya devam ediyor. Thodex vurgunu sonrasında kripto para ile ilgili hizmet sağlayıcılarına yönelik MASAK tarafından rehber yayımlandı. Yayımlanan rehbere göre kripto para almak zorlaşacak, hizmet sağlayıcılarına da yeni yükümlülükler geldi.

Kripto paralara yeni Thodex kriterleri
MASAK,KRİPTO PARA

Kriptoda para borsasında hareketlilik devam ediyor. Thodex vurgunun ardından MASAK yayınladığı rehber ile yeni yükümlülükleri duyurdu. Yayımlanan rehbere göre kripto para almak daha da zorlaşacak. 



KRİPTO HİZMET SAĞLAYICILARINA YÜKÜMLÜLÜKLER GELİYOR
Yayımlanan rehbere göre kripto varlık hizmet sağlayıcıları bazı yükümlülüklere sahip olacak. Buna göre hizmet sağlayıcılar müşterileri tanınması, şüpheli işlem bildirimi, bilgi ve belge verme, devamlı bilgi verme ile muhafaza ve ibraz olarak belirlendi.

KİMLİK TESPİTİ YAPILACAK
Yayımlanan kapsam çerçevesinde hizmet sağlayıcılar müşterilerinin kimlik tespitini yapacak. Rehber sadece bununla da sınırlı kalmıyor.Ayrıca sözleşme yapılarak bu bilgilerin doğruluğu teyit edilecek. Böylece hesaba erişim sağlayanların kimlikleri bulunabilecek. 


ŞÜPHELİ İŞLEMLER TESPİT EDİLECEK
Kripto varlık hizmet sağlayıcıları sürekli iş ilişkisi tesisi dışında da şüpheli işlem bildirimini gerektiren durumlarda tutar gözetmeden müdahalede bulunabilecek.  İşlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı 75 bin lira veya üzerinde olduğunda, kimlik tespiti yapmak zorunda olacak. Kimlik tespitinin, iş ilişkisi tesisinden veya işlem yapılmadan önce tamamlanması gerekecek.



KİMLİK TESPİTİNDE ALTERNATİF SEÇENEKLER
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının müşterileri ile yüz yüze gelmediği durumlarda, kurye ve dış destek birimleri (destek hizmeti kuruluşları) aracılığıyla kimlik tespit yükümlülükleri yerine getirilebilecek.

ŞÜPHELİ İŞLEMLERDE MASAK’A BİLDİRME SORUMLULUĞU OLACAK
Yayımlanan rehbere göre kripto varlık sağlayıcıları yetki ve imkanları ölçüsünde araştırma yaparak edinilen bilgi ve bulguları değerlendirmek ve şüpheli olduğuna karar verdiği işlemleri MASAK'a bildirmekle sorumlu olacak. 

EN GEÇ 10 İŞ GÜNÜ İÇİNDE BİLDİRMEK ZORUNDA 
Kripto varlık hizmet sağlayıcısı tüzel kişinin kanuni temsilcisi tarafından "Elektronik Ortamda Şüpheli İşlem Bildirimi Taahhüt Formu" düzenlenerek ıslak imzalı olarak MASAK'a iletilecek. Şüpheli işlemler, şüphenin oluştuğu tarihten itibaren en geç 10 iş günü içinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise derhal bildirilecek.



BİLGİ VE ŞİFRELERİ TAM VE DOĞRU VERME SORUMLULUĞU
Şirketler ayrıca Başkanlık ve denetim elemanları tarafından istenilecek her türlü bilgi, belge ve bunlara ilişkin kayıtları, bu kayıtlara erişimi sağlamak için gerekli tüm bilgi ve şifreleri tam ve doğru olarak vermekle sorumlu olacak.  "Muhafaza ve ibraz yükümlülüğü" kapsamında da yükümlülüklere ve işlemlerine ilişkin her türlü ortamdaki belge düzenleme tarihinden, defter ve kayıtları son kayıt tarihinden, kimlik tespitine ilişkin belgeler ise son işlem tarihinden itibaren 8 yıl süreyle muhafaza edilecek ve istenmesi halinde yetkililere verilecek. 

MASAK TARAFINDAN PARA CEZASI VERİLEBİLECEK
Yayımlanan rehber şirketlere bildirildi. Buna göre denetimler sonucunda herhangi bir ihlal olursa MASAK tarafından kanunda belirlenen miktarda para cezası ile birlikte ilgili kanuna göre, bilgi ve belge verme ile muhafaza ve ibraz yükümlülüklerinin ihlali halinde bir yıldan üç yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası da verilebilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...