Tgrt Haber
01 Temmuz 2021 06:24

Normal hayata dönüşte yeni dönem başladı

Kovid-19 ile mücadele kapsamında belirlenen bazı tedbirlerin uygulanması, kademeli normalleşme sürecinin üçüncü etabının saat 05.00 itibarıyla başlamasıyla sona erdi. Türkiye'nin normal hayata dönüşünde merak edilen soruların cevapları...

Normal hayata dönüşte yeni dönem başladı
koronavirüs,kısıtlama,sokak kısıtlaması,kovid 19

İçişleri Bakanlığının 27 Haziran’da yayımladığı genelgeyle kademeli normalleşme sürecinin üçüncü etabında devam edecek ve sona erecek tedbirler kamuoyuna açıklandı.

SOKAK KISITLAMASI KALKTI

Hafta içi saat 22.00’dan 00.05’e, pazar günleri ise tam gün uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları ve şehirlerarası seyahat kısıtlamaları sona erdi.

KAMUDA ESNEK ÇALIŞMA UYGULAMASI SONA ERDİ

Kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanan 10.00­-16.00 mesai uygulaması sona erdi ve normal mesai düzenine geri dönüldü. 60 yaş üzeri kronik rahatsızlığı bulunan personel ve gebeliği devam edip 24 ile 32. haftalar arasında bulunan çalışanların idari izinli sayılması devam edecek.

İŞ YERLERİ HANGİ SAATLERDE ÇALIŞACAK?

Tüm iş yerleri ruhsatlarındaki faaliyet konusuna göre ilgili idare tarafından belirlenen açılış ve kapanış saatleri çerçevesinde faaliyetlerine yeniden başlayacak. Restoran, lokanta, kafe gibi yeme içme yerlerine girişte ateş ölçümü, HES kodu sorgulama, maske takma tedbirlerine devam edilecek. Masalar arası mesafe 1,5 metre olacak, aynı masada oturan kişi sayısı ise sınırlandırılmayacak.

KAHVEHANELERDE OYUN OYNANABİLECEK Mİ?

Kahvehane ve kıraathanelerde taş ve kağıt oyunlarına ilişkin kısıtlama kaldırılarak, oyun onatılmasına ve oynanmasına da izin verildi.

NARGİLE KAFELER AÇIK OLACAK MI?

Nargile salonu ve nargile kafeler kapalı olacak, konaklama tesisleri de dahil olmak üzere hiçbir iş yerinde nargile servisi yapılmayacak.

TOPLU TAŞIMADA YOLCU SINIRLAMASI KALDIRILDI

Şehir içi veya şehirlerarası tüm toplu taşıma araçlarındaki yolcu sayısı sınırlandırmasına son verildi. Ayakta yolcu taşımak serbest hale geldi. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocukların şehir içi toplu taşıma araçlarını saat sınırlaması olmaksızın kullanabilmesi mümkün oldu.

NİKAH VE DÜĞÜN TÖRENLERİ NASIL OLACAK?

Nikah ve düğünlerde, kapalı yerlerde uygulanan kişi başına asgari 6 metrekare yer bulunması şartı devam edecek, katılımcı sayısı sınırlanmayacak. Sünnet, nişan ve kına gibi etkinlikler serbest oldu. Piknik ve mesire alanlarında mangal yakmak serbest hale geldi.

SİNEMA SALONLARI AÇILACAK MI?

Sinema salonları, hamamlar, sauna ve masaj salonları ile eğlence mekanları gibi iş yerleri de müşteri kabul etmeye başlayacak. Açık yüzme havuzları, 1 Haziran'daki genelgeyle faaliyete geçmişti. Kapalı yüzme havuzları hizmet verebilecek.

KONSERLER VE FESTİVALLER DÜZENLENEBİLECEK Mİ?

Konser, festival, gençlik kampı gibi etkinlikler, açık alanlarda kişi başına 4 metrekare, kapalı alanlarda 6 metrekare yer bırakılarak düzenlenebilecek.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...