Tgrt Haber
16 Mart 2024 02:36 - Güncelleme : 16 Mart 2024 02:38

Kovid-19 aşısı yaptıranlar dikkat: 20 milyon kişi incelendi! İşte kalpte bıraktığı etkiler...

Kovid-19 aşısı yaptıran 20 milyon kişinin incelendiği bilimsel çalışmaya göre, aşı olduktan sonra hastalığı geçirenlerde kalp hastalıkları ve pıhtı riskinin daha az olduğu ortaya koyuldu.

Editör: Şule Altınel / Kaynak: TGRT Haber
Kovid-19 aşısı yaptıranlar dikkat: 20 milyon kişi incelendi! İşte kalpte bıraktığı etkiler...

Koronavirüs salgının üzerinden uzun süre geçmesine rağmen bıraktığı etkiler hala konuşuluyor. En çok tartışılan konulardan biri de aşı oldu. Üzerinde hala tartışılan koronavirüs aşısı ile ilgili 20 milyon kişi üzerinden araştırma yapıldı.

NTV'nin haberine göre, saygın bilim dergilerinden Heart'ta yayınlanan kapsamlı çalışmada İngiltere, İspanya ve Estonya'dan araştırmaya katılan 20 milyon kişi bir yıl boyunca takip edildi.

Hastalığı geçiren aşı olmuş kişilerde 3 ila 6 ay sonra kalp yetmezliği riski aşılanmamış kişilere göre yüzde 39, damarlarda pıhtı riski yüzde 47 düşük çıktı.

Uzmanlara göre, bu yayın koronavirüs aşılarının kalp krizlerini artırdığına dair iddialara da cevap niteliğinde.

Aşının bu hastalıklara karşı riski azaltmasının nedeninin, aşının koronavirüs enfeksiyonunun şiddetini azaltmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

"AŞI OLANLARDA KALP RİSKİ DAHA AZ"

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, çalışmayı "aşılanmış kişiler kovide tekrar yakalandıklarında kardiyolojiye ait komplikasyonların ve trombo embolik olayların aşılanmamış olarak yakalanan kişilere oranla çok daha az olduğunu gösteren oldukça geniş bir çalışma" olarak tanımladı.

Aşı olanlarda hem kalp krizi hem de beyne ve akciğer pıhtı atması gibi olayların çok az görüldüğünü ifade eden Özdemir, "Bu etkiler aynı zamanda hastalığın en etkin olduğu dönemde öldürücü olduğu dönemde aşının etkisinin ortaya çıktığı görülüyor." dedi.

Aşının daima koruyucu, hastalığın etkisini ve komplikasyonlarını önleyici, hayat kurtarıcı bir araç olduğunu ifade eden Özdemir, "180 gün sonra kronik döneme bakıldığında bu etkilerin yine devam ettiğini söyleyebiliriz." diye konuştu.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...