Tgrt Haber
24 Kasım 2021 15:51

Uzmanlar kritik görüşmeyi yorumladı! Çantada SİHA ve İHA anlaşması mı var?

Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüyor. Peki prensin çantasında ne var? (ODAP) Direktörü Ali Semin, görüşmeden SİHA ve İHA anlaşmasının çıkabileceğini söyledi.

Uzmanlar kritik görüşmeyi yorumladı! Çantada SİHA ve İHA anlaşması mı var?
BEA,Recep Tayyip Erdoğan

Birleşik Arap Emirliklerinden Türkiye’ye 10 yıl sonra kritik ziyaret gerçekleşiyor. Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüyor. Kritik ziyareti Ortadoğu, Avrasya ve Asya-Pasifik Platformu (ODAP) Direktörü Ali Semin TGRT Haber’e değerlendirdi.

PRENSİN ELİ BOŞ DEĞİL! 

Tarihi ziyareti değerlendiren Semin, BAE’nin daha önce Türkiye’ye karşı olan bloklar içerisinde sıklıkla yer aldığını hatırlattı. BAE’nin bu tavrının Libya ve Suriye politikasında çok bariz bir şekilde Türkiye’nin önüne çıktığını belirten Semin, “Dış politikada şöyle bir gerçek mevcuttur. Ne daimi dostlarınız ne de daimi düşmanlarınız vardır. Şu an önemli olan Türkiye’nin çıkarlarıdır hatta ikili çıkarlardır. Bu görüşmenin ticari ya da akademik boyutunun yanı sıra savunma boyutu da olabilir. Suriye konusunda, Doğu Akdeniz konusunda anlaşmalar olabilir. Ciddi bir yatırım olacağı söyleniyor. Batı kaynakları ile Arap kaynakları Prensin eli boş gelmeyeceğini ve bu görüşmeden iyi bir sonuç çıkacağını belirtiyor” dedi. 

İHA VE SİHA ANLAŞMALARI OLABİLİR 

BAE ile Türkiye arasındaki ilişkilerin Ağustos ayında güvenlik danışmanının Türkiye’ye gelmesi ile başladığını kaydeden Semin, “BAE’nin bölgesel aktörlerle hareket tarzını genişletmek istediğini görüyoruz. Sürpriz bir başlık olarak İHA ve SİHA konusunda anlaşma veya ön görüşme yapılabilir. İkincisi ise BAE, Türkiye üzerinden geçecek İran’a bir ticaret koridoru planlıyor. Bu koridor 20 günlük süreyi 6 güne düşürecek. Bunun üzerine de bir görüşme olabilir. Türkiye ticaretten ziyade Libya konusunda BAE’dan güvence alması gerekiyor. BAE, Halife Hafter'i destekliyor. Suriye konusunda da belki önemli adımlar atılabilir bu göürşmede” ifadelerini kullandı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...