Tgrt Haber
21 Ocak 2022 14:48

Seçim Yasası hazır: Şubatta Meclis'e geliyor

Cumhur İttifakı’nın bir süredir üzerinde çalıştığı seçim yasası hazırlandı. 15 maddeden oluşacak teklifin en geç şubat ayı ortasında Meclis’e sunulması planlanıyor. Peki yasada ne olacak? Detaylar haberimizde...

Seçim Yasası hazır: Şubatta Meclis'e geliyor
seçim yasası,,ak parti,,mhp,,cumhur ittifaı,,erdoğan,,meclis,

Cumhur İttifakı, Seçim Yasası üzerindeki çalışmalarına hız vermişti. AK Parti ve MHP’nin bir süredir üzerinde çalıştığı Seçim Yasası hazırlandı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın yaptığı son toplantı ile Seçim Yasası çalışmalarına nokta koyuldu.

TEKLİF ŞUBAT AYINDA MECLİS'E SUNULACAK

15 maddeden oluşacak teklifin, şubat ayı ortasına kadar Meclis gündemine getirilmesi planlanıyor. Çalışma sürerken birçok başlık üzerinde görüşülmüştü. Daraltılmış bölge, ittifak için baraj getirilmesi, partilerin hazine yardımı almaları için halen yüzde 3 olarak uygulanan oy oranı şartının yükseltilmesi bunlardan bir kısmıydı. Teklifte yer alması beklenen bu başlıklar daha sonra düzenlemeden çıkarıldı.

YASA TEKLİFİ SON KEZ ERDOĞAN'A SUNULACAK

Teklifin en önemli düzenlemesi ise yüzde 10’luk seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi olacak. Son şekli verilen düzenleme, önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a son kez sunulacak.

UZLAŞILAN KONULAR

AK Parti ve MHP’nin, seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesi başta olmak üzere, seçim ve siyasi partiler mevzuatında yapılacak değişiklikler konusunda uzlaştığı ve uzlaşamadığı başlıklar netleşti. Edinilen bilgilere göre AK Parti ve MHP kurmayları, seçim barajının yüzde 7’ye çekilmesi, siyasi partilerin seçime girme şartları arasından ‘TBMM’de grubu bulunması’ kriterinin çıkarılması, seçmen mağduriyetine yol açan bazı uygulamaların değiştirilmesi gibi başlıklarda tam uzlaşma sağladı.

İTTİFAK İÇİ BARAJDAN VAZGEÇİLDİ

Seçim çevrelerinin genişletilmesini öngören daraltılmış bölge seçim sistemi ve ittifak içi baraj gibi konularda ise anlaşma sağlanamadı. Daraltılmış bölgeye MHP, ittifak içi baraja ise AK Parti sıcak bakmadı. AK Parti kaynakları bu iki konunun rafa kaldırıldığını dile getirdi. Seçim mevzuatında, adres değişikliklerinden kaynaklanan seçmen mağduriyetleri ve vatandaşın haberi olmadan bir parti tarafından sandık görevlisi yazılması gibi konularda yaşanan sıkıntıların giderilmesi yönünde de adım atılıyor. Seçmen kayıtlarının adrese dayalı nüfus kayıt sistemi üzerinden yapıldığını hatırlatan AK Parti kurmayları “Ancak, özellikle okul kayıtları için vatandaş o adreste oturmasa bile bir tanıdık bulup, ikametgâhını farklı adrese taşıyabiliyor. Bu durumda, gerçekte o adreste oturan kişi seçmen listelerinden düşmüş oluyor. Kişi, seçmen listelerine bakıp düzeltme yapmazsa oy kullanamıyor. Bu mağduriyetin giderilmesi için, adres değişikliği yapılacaksa, o adresteki kişinin yazılı rızası aranacak” dedi.

SANDIK GÖREVLİSİ KARGAŞASINA SON

Siyasi partilerin seçim zamanı bildirdikleri sandık görevlileri konusunda yaşanan kargaşaya da son veriliyor. AK Parti kurmayları bu konuda “Siyasi partiler sandık görevlisi yazacakları kişilerin, yazılı onayını almak zorunda olacak. Bir parti, başka bir partinin üyesini bile kişinin haberi olmadan sandık görevlisi olarak bildirdi. Kanuna göre sandık görevlileri, görevli olduğu sandıkta oy kullanabiliyor. Ama habersiz olduğu için görev yerine gitmiyor ve adresinin olduğu yerde de oy kullanamıyor. Bu mağduriyeti giderecek düzenleme yapılıyor” diye konuşmuştu.

TÜM SEÇİM KURULLARI DEĞİŞİYOR

Öte yandan tüm partiler ve Yüksek Seçim Kurulu’nun çalışmasıyla il ve ilçe seçim kurullarında büyük değişiklikler yapılacak. Kurullar, genel seçime yeni başkanlar ve üyeler ile gidecek.

Yaklaşan 2023 seçimleri öncesi kritik bir değişiklik yapılacak. Türkiye genelinde tüm il ve ilçelerin seçim kurulları yenilenecek. İlgili yasalar gereği il ve ilçe seçim kurulları 2 yılda bir yenileniyor. Bu kapsamda Türkiye genelinde 960 ilçede seçim kurulunun görevleri sona erecek ve yerlerine yeni üyeler gelecek. Söz konusu seçimler, 25-31 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Türkiye 2023 seçimlerine bu kurullar ile gidecek.

Seçim takvimine göre Türkiye'de genel seçimler 18 Haziran 2023 tarihinde yapılacak.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...