Tgrt Haber
25 Kasım 2021 11:26

Aşerme ne zaman başlar, nasıl hissedilir? Aşerme neden olur, kaç ay sürer?

"Aşerme nedir, ne zaman başlar? Aşerme nasıl hissedilir, neden olur?" sorularının cevabı anne adayları tarafından merak ediliyor. Hamile kadınların sık sık yaşayabileceği bu durum, baba adaylarını da heyecanlandırıyor. Peki, bebeğini kucağına almak için gün sayan annelerin aşerme belirtileri ne zaman başlar? Gebelikte aşerme nasıl hissedilir, normal midir, kaç ay sürer? Haberimizde...

Aşerme ne zaman başlar, nasıl hissedilir? Aşerme neden olur, kaç ay sürer?
hamile,gebelik,anne,baba,aşerme,beslenme,sağlık,bebek

Aşerme, hamilelikte birçok kadının yaşadığı süreçlerden biridir. Bir besin maddesi yeme ihtiyacı hisseden veya besin dışında bir maddeyi yeme ihtiyacı duyan anne adaylarında bu durum beslenme bozukluğunun ya da kansızlığın habercisi olabilir.  Peki, "Aşerme ne zaman başlar, gebelikte aşerme neden olur? Hamilelikte aşerme ne kadar sürer ve kaçıncı ayda başlar?" İşte, aşermeye dair bilinmesi gerekenler...

Aşerme ne zaman başlar, nasıl hissedilir? Aşerme neden olur, kaç ay sürer?

AŞERME NEDİR, NEDEN OLUR?

Aşermek, hamilelik belirtisi olarak düşünülse de, bu aslında kanıtlanmış bir bilgi değildir. Yani tüm hamileler aşerir diye net bir kuram bulunmaz. Aşerme, hormonlarda meydana gelen değişimlerle başlar. Beyinde etki oluşturabilen hormonlar; östrojen ve progesteron sebebiyle dürtülere neden olabilir ve anne adayı,  besinlere karşı istek duymaya başlayabilir. Hamilelikte güçlenen koku ve tat alma duyusu da beslenme isteğinin artmasına sebeplerden biridir. Gebelikte devam eden hücre oluşumu, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu maddeleri sizin vücudunuzdan alması dolayısıyla karaciğer ve beyne giden sinyallerin, sizi aşermeye yönlendirmesi normaldir. Vücutta meydana gelen eksiklikler de aşermenin nedenlerindendir. Demir eksikliği olan gebelerin toprak aşermesi, sodyuma duyulan ihtiyacın turşu isteğini kamçılaması, çikolatanın mutluluk hormonunu aktif hale getirmesi nedeniyle vazgeçilememesi bu sebepledir. Vitamin, mineral eksiklikleri de aşermeye neden olabilir. Bu durum annenin geçmişindeki beslenme tarzıyla da ilişkilendirilebilir. Ayrıca, besin dışındaki maddelerin tüketilme isteği “Pika Sendromu” olarak adlandırılır. Genellikle toprak ya da kireç gibi maddelerin istendiği bu sendrom yaşanıyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekir. 

Babalarda da görülen aşerme, anne adayı ile sık vakit geçirmekten dolayı oluşmaktadır ve Couvade Sendromu olarak adlandırılmaktadır. 

Aşerme ne zaman başlar, nasıl hissedilir? Aşerme neden olur, kaç ay sürer?

AŞERME NE ZAMAN BAŞLAR?

Genellikle hamileliğin ilk aylardan itibaren yeme isteğinde artış meydana geliyor ve bu istek çeşitli besinlerin yenmesi gerektiğine işaret ediyor. Gebelikte aşermenin bariz olarak başladığı dönem ise, 3. Ay olarak biliniyor. Gebelik süresince devam edebilen bu duruma kusma ve mide bulantısı da eşlik edebiliyor. 

AŞERME NE KADAR (KAÇ AY)  SÜRER?

Aşerme süreci genelde gebeliğin 4. Ayından itibaren azalmaya başlar. Aşermeyi sorun olarak görmek doğru değildir. Aksine, bu durum bebeği koruyacak olan fizyolojik bir kalkan görevi görmektedir. Araştırmalar normal koşullarda devam eden aşerme sürecinin, bebek için yararlı olduğunu dahi göstermiştir. Zorlu geçen bir aşerme dönemi; vücutta vitamin, tuz ve sıvıların eksilmesine dengelerin bozulmasına da yol açabilir. Bu süreci dengelemek önemlidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...