Tgrt Haber
21 Aralık 2022 16:00 - Güncelleme : 21 Aralık 2022 16:57

Dilde Sivilce Neden Çıkar? Dilde Çıkan Sivilce Nasıl Geçer? Dilde Çıkan Sivilce Çözüm Yöntemleri!

Dilde çıkan sivilce veya benzeri yaralar yemek yemenizi zorlaştırır, hayatınız olumsuz etkiler. Günlük yaşamı zorlaştıran hastalıklardan olan dilde sivilce problemi yaşayan kişiler,''Dilde çıkan sivilce ve yaralar için neler yapılmalı? Ağız sağlığımızı korumak için ne tür önlemler almalıyız? Dil, ağız sağlığı için ne kadar önemli? Dilde sivilce neden çıkar? Dilde çıkan sivilce nasıl geçer? Dide beyaz sivilce çıkması ne anlama gelir? Dilde çıkan sivilceye doğal tedavi yöntemleri var mı?'' gibi soruların cevabını arıyor.

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT HABER
Dilde Sivilce Neden Çıkar? Dilde Çıkan Sivilce Nasıl Geçer? Dilde Çıkan Sivilce Çözüm Yöntemleri!
dil sivilcesi,beyaz iltihap,dil ucunda sivilce,dil ucunda yara,aft,uçuk,dilde kızarıklık,dilde sivilce,dil yarası

Dilde sivilce, dilde uçuk veya dil ucunda yara ve sivilce gibi rahatsızlıklar genelde ateşli bir hastalık, ağır bir grip ve tüketilen gıdalara karşı alerjik bir durum sonrası ortaya çıkar. Diğer taraftan, baharatlı ve tuzlu gıdalardan çok tüketmek dili tahriş edip sivilce ve yara çıkmasına sebep olabilir. Her ne kadar dil, çok sorun çıkartmıyor gibi görünse de vücudumuzda meydana gelen ateşli hastalıklardan dolayı ağız içinde aft, dilde sivilce ve yara çıkmasına sebep olabiliyor.

DİLDE SİVİLCE VE YARA NEDEN OLUR?

Bunların dışında dilde sivilce oluşumuna sert kabuklu kuruyemiş, çok fazla yağlı gıda tüketimi de sebep olabilir. Bir başka yol ise grip, herpes gibi viral enfeksiyonlar sebebiyle dilde sivilce ve yara oluşmasıdır. Belki bir alerjiniz reaksiyonvermiş olabilir. Geçmeyen yara ve sivilceler için alerji testi yaptırabilirsiniz. Dil yarasına neden olan diğer nedenler, bulaşıcı hastalıklar, kalıtım, hormonal hastalıklar, zayıf bağışıklık sistemi olabilir. 

Dilde Sivilce Neden Çıkar? Dilde Çıkan Sivilce Nasıl Geçer? Dilde Çıkan Sivilce Çözüm Yöntemleri!

Dilde sivilce, yara çıkmasının başlıca sebepleri şunlardır:

  • Alerji,
  • Kullanılan ilaçların yan etkisi,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • Dil gözeneklerinde tıkanma,
  • Ağız içi kanseri
  • Aft oluşumu,
  • Dil yüzeyinde çıkan pamukçuk,
  • Dili ısırma,
  • Kawasaki hastalığı,
  • Lökoplazi,
  • Liken planuz

Bunların dışında oluşmuş sivilceler ortadan kaybolmuyorsa mutlaka ağız ve diş sağlığı uzmanı bir doktora görünmek gerekir.

DİLDE SİVİLCE İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Uzun süre geçmeyen ve ağrılı ve iltihaplı bir hal alan sivilce için mutlaka doktora başvurmalısınız. Dil yaraları içinbir kulak burun boğaz uzmanı veya cildiyeciye randevu almanız gerekir. Bilinçsiz şekilde iltihaplı sivilceye ilaç uygulamayın. 

DİLDE ÇIKAN SİVİLCE NASIL GEÇER?

Dilde sivilce çıkmasına alerjik reaksiyonlar neden olabilir. Bir takım gıdalardan kaynaklanan alerjik durumlar dilde sivilce çıkmasına neden olabilir. Diğer taraftan, fazla baharatlı ve tuzlu gıdalar, sert kabuklu yemişler, şekerler dil yüzeyini tahriş edip sivilce oluşumuna neden olabilir. Bunların dışında viral enfeksiyonlar dediğimiz; “grip ve herpes” gibi bulaşıcı hastalıklar sivilce oluşumuna sebep olabilir.

Dilde Sivilce Neden Çıkar? Dilde Çıkan Sivilce Nasıl Geçer? Dilde Çıkan Sivilce Çözüm Yöntemleri!

 

DİLDE OLUŞAN SİVİLCELER İÇİN DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMİ

Dilde sivilce, uçuk veya dil ucunda yara gibi durumlar olmuş kişiler ''Dilde çıkan sivilce ve yaralar için neler yapılmalı? Dilde çıkan sivilce nasıl geçer? Dilde çıkan sivilceye doğal tedavi yöntemleri var mı?'' sorularınn cevabını arıyor. Doğal tedavi yöntemlerle dilde sivilce problemini çözmek isteyenler için basit uygulana birkaç yol bulunuyor. Dilde oluşan kızarık, kabarcıklar, beyaz iltihaplanmalar, su baloncukları gibi durumlar için uygulanan bazı doğal yöntemler şunlar: 

Karbonat

Günde 2, 4 defa bir tatlı kaşığı karbonatı bir bardak su ile iyice karıştırıp gargara yapılması anti-inflamatuar özelliği sayesinde ağzın pH dengesinin korunmasına ve dilde çıkan sivilceye yol açan iltihabı giderir.

Aloe Vera

Aloe Vera yapraklarının ikiye kesilip içindeki jelin dil üzerindeki sivilceye sürülmesi ve 5 dakika bekleyip su ile durulanması sivilce oluşumunu engeller. Aloe Vera yaprağındaki jeli, günde 2, 4 kez yapılması daha etkili sonuç elde edilmesini sağlayacaktır.

Zerdeçal

Antiseptik içeriği sayesinde dilde çıkan hem sivilcenin yok etmek hem de iltihap nedeniyle ağrıyan dilin acısının dinmesine fayda sağlar. Günde 2 ila 4 kez yarım tatlı kaşağı toz zerdeçal ve bir tatlı kaşığı balı karıştırıp dile sürülebilir.  

Tuzlu Su ile Gargara

Dildeki sivilcelerden kurtulmanın diğer en etkili yolu tuzlu su ile gargaradır. Günde 2, 3 kez tuzlu su ile gargara yapıldığı zaman çok etkili sonuçlar elde edilebilir.

Buz

Buz soğuk olması nedeniyle şişlik ve iltihap ağrılarının durdurulması yönünden çok etkilidir.

Bol Su Tüketimi

Bol su içmek dildeki iltihabın daha kolay ve çabuk atılmasını sağlayacaktır.

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...