Tgrt Haber
20 Ekim 2021 13:25

AY 4.2 varyantı nedir? AY 4.2 varyantı Türkiye'de görüldü mü?

İngiltere, 3 aydaki en büyük bir günlük Covid-19 vaka artışı görüldü. Vaka artışının nedeni olan yeni varyant AY 4.2 son olarak İsrail’de ortaya çıktı. Peki Delta varyantının alt varyantı olan AY 4.2 varyantı nedir? AY 4.2 belirtileri nelerdir? AY 4.2 varyantı ölümcül mü?

AY 4.2 varyantı nedir? AY 4.2 varyantı Türkiye'de görüldü mü?
koronavirüs,covid-19,delta varyantı

Hindistan'da ortaya çıkan ve Delta varyantının alt varyantı olduğu bilinen AY 4.2 varyantı ilk olarak İngiltere'de ortaya çıktı. Delta Plus olarak bilinen AY 4.2 varyantı İsrail'e sıçradı. Diğer varyantlardan daha bulaşıcı olduğu düşünülen AY 4.2 varyantı hakkında İsrail Sağlık Bakanlığı açıklama yaptı. Bakanlı Avrupa'da bir dizi ülkede keşfedilen AY 4.2 varyantı İsrail'de tespit edildiğini doğruladı. Gelişmelerin ardından AY 4.2 varyantı nedir? AY 4.2 varyantı belirtileri nelerdir?  

AY 4.2 VARYANTI NEDİR?  

Henüz Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından endişe verici bir varyant veya araştırılan bir varyant olarak sınıflandırılmamasına rağmen AY 4.2 varyantı bugüne kadar çıkan varyantların hepsinden daha bulaşıcı olduğu tahmin ediliyor. AY 4.2 varyantı Covid-19 Delta varyantının bir mutasyonudur.  

Şu anda uzmanlar, yeni varyantın Delta'dan daha bulaşıcı veya daha tehlikeli olduğu konusunda testlerin devam ettiğini bildirdi. Gıda ve İlaç Dairesi’nden Dr. Scott Gottlieb Varyasyon yaklaşık Temmuz'dan beri Birleşik Krallık'ta bulunuyor, ancak yaygınlığı yavaş yavaş arttığını ifade etti. Gottlieb, AY 4.2 varyantının çok daha bulaşıcı olduğuna dair çalışmaların hızlanması gerektiğini vurguladı.  

AY.4, Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı'nın 15 Ekim tarihli raporuna göre, Birleşik Krallık'taki baskın Covid 19 varyantlarından Delta varyantının devam olarak biliniyor. Birleşik Krallık'taki vakaların yaklaşık %8-9'u AY 4.2 varyantından oluşuyor.  

AY 4.2 VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR?  

Dünya Sağlık Örgütü tarafından henüz sınıflandırılmayan AY 4.2 varyantı diğer varyantlara oranla daha bulaşıcı olduğu tahmin ediliyor. Delta varyantı soyundan geldiği bilinen AY 4.2 varyantı belirtileri Covid-19 belirtileri ile benzerlik gösteriyor. Buna göre AY 4.2 varyantı belirtileri: 

  • Ateş veya titreme 
  • Öksürük 
  • Nefes darlığı veya nefes almada zorluk 
  • Tükenmişlik 
  • Kas veya vücut ağrıları 
  • Baş ağrısı 
  • Yeni tat veya koku kaybı 
  • Boğaz ağrısı 
  • Tıkanıklık veya burun akıntısı 
  • Mide bulantısı ya da kusma 
  • İshal 

AY 4.2 varyantı nedir? AY 4.2 varyantı Türkiye'de görüldü mü?

TÜRKİYE’DE AY 4.2 VARYANTI VAR MI? 

Delta varyantı soyundan gelen olan AY 4.2 varyantı sağlık kuruluşları tarafından mercek altına alındı. Bulaşıcı hastalık uzmanı Amesh A. Adalja virüsün davranışını değiştirip değiştirmediği ve ne kadar bulaşıcı olduğu konusunda araştırmalara devam ettiklerini söyledi. Son haberlere göre Covid-19 varyantlarından olan AY 4.2 varyantı Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya ve Batı Avrupa'nın bazı bölgelerinde görüldü. 

DELTA VARYANTI NEDİR?

AY 4.2 varyantı hakkında haberler çoğalırken Delta varyantı tekrar gündeme geldi. Dünyanın tamamını etkisi altına alan ve yaklaşık 5 milyon kişinin ölümüne neden olan Covid-19, geçirdiği mutasyonlarla bulaş hızını artırarak bulaşmaya devame diyor. Delta varyantı, İsrail, İngiltere gibi aşılamayı tamamlayan ve normalleşmeye başlayan ülkelerde bile alarma neden oldu. Hindistan'da ortaya çıkan ve birçok ülkeye sıçrayan Delta varyantı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "Endişe Varyantı" olarak tanımlandı.

Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantı, Covid-19’un diğer varyantlarına göre daha tehlikeli. Çünkü yüzde 60 daha bulaşıcı olduğu belirtiliyor. Diğer varyantlara benzer şiddette enfeksiyona yol açsa bile daha fazla sayıda kişiye bulaşacağı için özellikle aşısız kişilerde daha fazla hastalık ve ölüme neden olacağı tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) delta varyantını ''daha fazla bulaşma özellikleri gösterdiklerinden kamu sağlığı açısından daha büyük risk oluşturuyor'' şeklinde tanımlıyor. DSÖ’nün sağlık acil durumları programının yönetici direktörü Mike Ryan ise ''Delta virüsü, mutasyonlar içinde en uygun, en hızlı ve en güçlü olanıdır'' ifadelerini kullandı. Örneğin İngiltere'de ortaya çıkan Alfa varyantı 10 dakika içinde bulaşırken Delta varyantı 3 dakika içinde bulaşabiliyor. 

Delta varyantının alt varyantı olan AY 4.2 varyantı nedir? AY 4.2 belirtileri nelerdir? AY 4.2 varyantı ölümcül mü? sorularını cevapladık. Siz de AY 4.2 varyantı hakkıdna sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...