Tgrt Haber
02 May 2022 15:41 - Güncelleme : 02 May 2022 15:49

Bayram çikolatalarında salmonella alarmı: Aman dikkat bayramınız zehir olmasın!

İngiltere’de Kinder Sürpriz yumurtalarından kaynaklı çocuklarda görülen salmonella virüsü panik havası oluşturmuştu. Çocuklarda görülen etkilerinden sonra yumurtalar geri toplatılmıştı. Bu kez de bayram çikolataları için aynı uyarı geldi. Peki bayram çikolatalarında salmonella virüsü olabilir mi? Bayram çikolataları alırken nelere dikkat edilmeli? İşte uzmanından uyarılar…

Bayram çikolatalarında salmonella alarmı: Aman dikkat bayramınız zehir olmasın!

Ramazan Bayramı İslam alemi için bugün idrak edilmeye başlandı. Bayram geleneklerinden olan çikolata ikramı için uzmanından dikkat çeken açıklamalar geldi. İlk olarak Kinder yumurtalarda görülen salmonella virüsünün bu kez de bayram çikolatalarında olma riski var. Ramazan Bayramı’nda sağlıkla ilgili bir problem yaşanmaması adına uzmanlar Salmonella virüsü ile ilgili uyarılarda bulundu. Peki çikolatalarda dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Bayram çikolatalarında salmonella alarmı: Aman dikkat bayramınız zehir olmasın!

Bayram çikolatalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu kakaonun salmonella virüsü için rüsk faktörü oluşturduğun altını çizerek konu ile ilgili şu uyarılarda bulundu; "Bayram yaklaşırken insanlar şeker, çikolata, lokum gibi gıdaları almaya başladı. Fakat çikolata ve şeker alınırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. Sağlık için kaliteli çikolata tercih edilmelidir. Özellikle son zamanlarda bir çikolata markasında ortaya çıkan Salmonella virüsü bizlere ünlü ve güvenilir markalarda da zaman zaman sıkıntı çıkabileceğini gösterdi. Bu sebeple bu konularda çok özenli olunması gerekiyor. Kakao bilindiği üzere salmonella virüsü hususunda önemli bir risk ürünüdür. Bu konuyla ilgili çikolata üretenlerin sıklıkla testlerini yapması gerekmektedir.

DİKKAT EDİLMEZSE BAYRAM ÇİKOLATALARI ZEHRE DÖNÜŞEBİLİR

Bayram çikolatalarının içeriğine dikkat edilmezse zehre dönüşebileceğini söyleyen Abdussamed Boyu, "Bayram zamanı en çok üretilen gıdalardan biri de çikolata olduğu için dikkatli olunması gerekiyor çünkü bayramınız zehir olabilir. Çikolata satın alırken kokolin ve çikolata ayrımının iyi yapılması gerekiyor. Çikolata kakao ve gerçek çikolata yağlarıyla üretilen bir üründür ancak kokolin denilen ürün kakao ve daha farklı bitkisel yağlar kullanarak üretildiği için birçok insan çikolataya benzetiyor. Gerçek olan çikolatanın tadı ve fiyatı kokolinden daha fazladır. Uygun fiyatlı olarak alınan ve çikolata zannedilen ürünler çoğu zaman kokolin olabiliyor. Bayram dönemlerinde sıklıkça tüketimi sağlandığı için birçok merdiven altı firmanın kokolin üretimi yaptığı ve tüketicinin de sağlığını tehlikeye attığı bilinir. Daha farklı yağların kullanıldığı ürünler yenildiği zaman insanın ağzında mumsu bir tat bırakır ancak gerçek çikolatalar oda sıcaklığında bile yumuşar hatta el ile tutulduğu zaman kendi kendine bile erir." açıklamalarında bulundu. 

Bayram çikolatalarında salmonella alarmı: Aman dikkat bayramınız zehir olmasın!

BAYRAM ÇİKOLATALARINDA NELER DİKKAT EDİLMELİ?

Sağlığınızdan olmamak için bayram çikolatalarının nasıl olması gerektiğini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini bir bir anlatan Boyu; "Bu sebeple alışveriş yaparken etiketlerin dikkatlice incelenmesi gerekiyor. Gerçek çikolataların görünümlerinin parlak olması gerekir ve üzerlerinde beyazlama olmamalıdır. Bazı ambalajlarda izinler olan bölgelere etiket yapıştırılabiliyor. Çikolatayı alan insan ürün ambalajını kontrol etmeli ve delik ya da yırtık olmadığını garantilemeledir. Çikolatalar ambalajları tarafından tamamen sarılmalıdır. Çikolata alınırken bu konulara dikkat etmek sağlık açısından oldukça önemlidir." İfadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...