Tgrt Haber
10 Eylül 2022 09:06 - Güncelleme : 10 Eylül 2022 12:54

Çarpıcı araştırma: Diş ve diş eti sorunu bunamayı tetikliyor

Bilim insanları yaptıkları araştırmalarda diş ve diş eti sorunlarının bunamaya neden olduğunu ortaya koydu. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Daily Mail
Çarpıcı araştırma: Diş ve diş eti sorunu bunamayı tetikliyor
Diş,Diş eti,Bunama,Demans

Bilim insanları diş ve diş eti sorunlarıyla ilgili çarpıcı bir araştırmaya imza attı. Çalışmaya göre diş ve diş eti sorunları olanlarda hafıza sorunu görülme riski yüzde 23 daha yüksek. Uzmanlar, diş sağlığının 'izlenmesi ve yönetiminin' bunu önlemeye yardımcı olabileceğini iddia ediyor. Dişeti hastalığındaki bakteriler özellikle Alzheimer'ı ve demansı tetikleyebilir.  Bu çalışma, düzenli kontroller yaptırmanın gerçekten zihin sağlığı için önemli olduğunu öne sürüyor. 

BAKTERİLER BEYİNE ULAŞABİLİYOR

Son on yılda yapılan biirkaç çalışma, kötü ağız sağlığı ve bunama arasında benzer bir bağlantı ortaya çıkardı.  Bazı araştırmacıların, bu durumun diş eti hastalığının kendisinden kaynaklanabileceğini tahmin etmelerine neden oldu. Çünkü diş eti kanamasına neden olan aynı bakteri, beyine ulaşabiliyor. 

YÜZDE 23 DAHA YÜKSEK 

İngiltere'de yaklaşık 900.000 kişinin bunama ile yaşadığı tahmin ediliyor.  Sivil toplum kuruluşları, bu rakamın ABD'de yaklaşık yedi kat daha yüksek olduğunu söylüyor. Amerikan Geriatri Derneği Dergisi'ndeki en son araştırma, bilişsel gerileme veya bunama ile ağız sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen 47 önceki çalışmadan elde edilen verileri bir araya getirdi.

Çarpıcı araştırma: Diş ve diş eti sorunu bunamayı tetikliyor

Araştırmacılar, sadece 65 yaş üstü kişilere baktı ve on yıldan daha az bir süre sağlıklarını takip etti.  Analize göre, diş eti hastalığı ve eksik dişleri olan kişilerin bilişsel gerileme veya bunama ile sonuçlanma olasılığı yüzde 23'e kadar daha yüksekti. 

Kaynak: Daily Mail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...