Tgrt Haber
17 Haziran 2021 10:45

Çocuklar ne zaman aşılanacak? DSÖ açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ay sonunda aşılamada 20’li yaşlara inileceğini açıklamasının ardından çocukların ne zaman aşılanacağı konusu gündeme geldi. Dünya Sağlık Örgütü de bu konuyla ilgili olarak dünyadaki aşı stokunun sınırlı olması ve çocukların yetişkinlere oranla daha düşük risk taşıması sebebiyle önceliğin şimdilik çocuklarda olmadığını duyurdu.

Çocuklar ne zaman aşılanacak? DSÖ açıkladı
DDSÖ,dünya sağlık örgütü,sağlık

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 aşılamasında ay sonunda 20’li yaşlara inileceğini açıklamıştı. Bakan Koca’nın bu açıklamasının ardından “Acaba çocuklara ne zaman sıra gelir?“ sorusu gündeme geldi. ABD’nin 12-15 yaş aralığındaki çocukları aşılaması da dünyada etik tartışmaları başlattı. Ancak çocuklara Kovid-19 aşısı yapılması etkinliği konusunda bilim dünyası henüz fikir birliğine varmadı. Bunun nedeni ise çocuklara göre daha büyük risk altında olan yetişkinlere yetecek kadar aşı üretiminin olmaması ve enfeksiyonun çocuklarda yetişkinlerdeki gibi öldürücü olmamasından kaynaklanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü aşılamada öncelikli gruplarla ilgili yaptığı açıklamada önceliğin çocuklar olmadığını bildirdi.

ÇOCUKLAR ŞİMDİLİK ÖNCELİKLİ DEĞİL

DSÖ'nün yetkililerinden Dr. Soumya Swaminathan, yetişkinlere kıyasla çocukların Kovid19’la enfekte olmalarına ve enfeksiyonu başkalarına bulaştırmalarına rağmen, hastalığı çok daha hafif atlattıklarını söyledi. Dünyada sınırlı aşı stoku olduğunu belirten Dr. Swaminathan, bu durumda önceliğin çocuklardan önce hastalığı kapma riski yüksek olan sağlıkçılara ve yetişkinlere verilmesi gerektiğini belirtti. Dr. Swaminathan, DSÖ olarak ülkelere aşılamaya yaşlılar, kronik hastalıkları olan ve hastalığı ağır geçirme riski yüksek olan kişilerden başlanması tavsiyesinde bulundu.

Dr. Swaminathan, üretici firmaların 12 ile 18 yaş arasındaki çocuklar üzerinde klinik çalışmalara başladığını hatırlattı. DSÖ’nün bu çalışmaların sonuçlarına göre hareket edeceğini belirten Dr. Swaminathan, aşının çocuklarda hangi doz ve aralıkta ve nasıl kullanılması gerektiğiyle ilgili tavsiyelerde bulunacağını söyledi.

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada 17 Haziran Salı günü itibarıyla 35 yaş üzerindeki vatandaşlar için aşı randevularının açıldığını duyurmuştu. Bakan Koca ayrıca 16 Haziran'da 1 milyon 416 bin 795 doz aşının yapıldığını belirterek aşılamada günlük rekorun kırıldığını duyurmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...