Tgrt Haber
16 Haziran 2021 14:43

mRNA aşıları DNA’yı değiştiriyor mu? Bilim Kurulu üyesi açıkladı

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doçent Doktor Afşin Emre Kayıpmaz, mRNA aşılarının DNA’yı değiştirdiği iddialarını değerlendirdi. Aşının önemine de dikkat çeken Kayıpmaz "Aşıların insan sağlığını tehdit edici etkilerinin olmasını beklemiyoruz." dedi.

mRNA aşıları DNA’yı değiştiriyor mu? Bilim Kurulu üyesi açıkladı
mrna aşıları,,koronavirüs,,sağlık,

mRNA aşılarının DNA’yı değiştirdiği iddialarını değerlendiren Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doçent Doktor Afşin Emre Kayıpmaz, acil kullanım onayı alan aşıların şu anda ciddi güvenlik ve etkinlik testlerinden geçmiş aşılar olduğunu söyledi.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doçent Doktor Afşin Emre Kayıpmaz, mRNA aşılarının DNA'yı değiştirdiği iddialarını değerlendirdi. “İnsan sağlığını tehdit edici etkilerinin olmasını beklemiyoruz” dedi.

"MRNA TÜRÜNDEKİ AŞILAR DNA'YA GİRMİYOR"

mRNA türündeki aşıların hücrelerimizin sitoplazmasında kaldığını belirten Kayıpmaz, ”Genetik yapımızın olduğu DNA’ya girmiyor. Bu aşıların beklenmedik, uzun dönemli, insan sağlığını tehdit edici etkilerinin olmasını beklemiyoruz.” açıklamasını yaptı.

Aşının sağlayacağı katkı ve önemine de değinen Kayıpmaz şunları söyledi: Aşının şu anda bize sağlayacağı katkı, acil servise, yataklı servis ya da yoğun bakıma ihtiyacımızı çok çok düşük oranlara indirmesi. Aşı, bu hastalık dolayısıyla sağlık kuruluşuna duyduğumuz ihtiyacı en aza indirecek ve bu hastalıkla karşılaşsak dahi daha hafif atlatmamızı sağlayacak.

"AŞININ ETKİNLİĞİNİ UNUTMAMAMIZ GEREKİR"

Aşıların, halsizlik, baş ağrısı, uygulama bölgesinde ağrı gibi basit, tolere edilebilir yan etkileri olduğunu ifade eden Kayıpmaz, “Her türlü ilacın olduğu gibi aşıların da çok nadir yan etkileri bulunabilir. Bundan dolayı bu yan etkilerden kaçıp, aşının etkinliğini hiçbir zaman unutmamamız gerekir” dedi.

Kayıpmaz, aşıların kısırlık yapabileceği yönündeki iddialara ilişkin de üreme sağlığı üzerinde herhangi olumsuz etkisinin bulunmadığını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...