Tgrt Haber
01 Kasım 2021 16:18

Korona'nın cinsel bozukluğa etkisini Türk bilim insanları kanıtladı

Covid-19 ile ilgili bir çarpıcı araştırma da Türkiye’den geldi. İngiltere’nin en saygın tıp dergilerinden biri olan Andrologia’da yayınlanan araştırmaya göre Covid-19 erkeklerde iktidarsızlığa neden oluyor.

Korona'nın cinsel bozukluğa etkisini Türk bilim insanları kanıtladı
Covid-19,Cinsel sorun,İktidarsızlık

Dünyada Covid-19’u anlamak ve daha iyi mücadele etmek amacıyla araştırmalar yapılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde bir araştırma da Türkiye’den geldi ve dünyada ses getirdi. Türkiye’de üç üniversite hastanesi Covid-19’un cinsel yaşam üzerine etkilerini araştırıldı. Ortaya ilginç sonuçlar çıktı. Türkiye’de 80 erkek üzerinde yapılan araştırmada, koronavirüs sonrası kandaki interlökin-6 düzeyinin yükselmesine bağlı olarak erkeklerde cinsel iktidarsızlık görüldüğü ortaya koyuldu. Araştırma, İngiltere’nin en saygın tıp dergilerinden biri olan Andrologia dergisinde yayınlandı.

HASTALIĞIN 3. AYINDA ZİRVE YAPIYOR

Türkiye’deki 3 üniversite hastanesinden bilim insanları, koronavirüsün cinsel iktidarsızlık ile bağlantısını araştırdı. 30-45 yaş arasında koronavirüs enfeksiyonu nedeniyle pandemi servisine yatırılan ve bilinen herhangi bir kronik hastalık tanısı olmayan 80 erkek üzerinde araştırma yapıldı. Hastaların kan testleri ve hormon düzeyleri analiz edilerek cinsel fonksiyonları değerlendirildi. Taburcu olduktan 3 ay sonra cinsel fonksiyonları tekrar değerlendirilen hastalarla ilgili ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Hastalarda, koronavirüs gibi iltihabi durumlarda vücudun savunma sistemi için ürettiği bir protein olan interlökin-6 düzeyinin yükseldiği görüldü. Hastaların 3’üncü aylarında cinsel fonksiyonlarında daha fazla bir bozulma tespit edildi. İnterlökin-6 düzeyinin koronavirüs geçiren genç erkeklerde cinsel iktidarsızlığı tespit etmede bir belirteç olarak kullanılabileceği ileri sürüldü.

Korona'nın cinsel bozukluğa etkisini Türk bilim insanları kanıtladı

150 MİLYON ERKEK MUZDARİP 

Araştırmayı yapan ekipten Pendik Medipol Üniversitesi Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan Sivritepe, cinsel iktidarsızlığın dünyada 150 milyondan fazla yetişkin erkeği etkilediğini söyledi. Çalışmanın ana konusunun cinsel iktidarsızlık olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Sivritepe, “Koronavirüs sonrası birçok erkekte cinsel bozukluk olduğu ortaya konulmuştur. Ancak neden tam olarak açıklanamamıştır” dedi.

Koronavirüs hastalığının cinsel fonksiyonları bozabildiğine dikkat çekmek istediklerini dile getiren Dr. Öğretim Üyesi Sivritepe, “IL-6 düzeyinin özellikle koronavirüs geçiren genç erkeklerde cinsel iktidarsızlığı tespit etmede bir belirteç olarak kullanılabileceğini ileri sürüyoruz. Halkımızın aşılarını tam yaptırmalarını, temizlik, mesafe ve maske kuralına uymalarını öneriyoruz. Aşının değil hastalığın kendisinin iktidarsızlık yaptığının altını çizmek istiyoruz” dedi.

AŞI DEĞİL HASTALIK ETKİLİYOR

Dr. Öğretim Üyesi Sivritepe, sözlerini şöyle tamamladı: “Çalışmamız koronavirüs salgınının başladığı, aşıların olmadığı dönemde yapıldı. Bu cinsel iktidarsızlığın aşılarla hiçbir ilgisi olmadığı da bizim çalışmamızın sonuçlarından biri. Bizim vermek istediğimiz bir mesaj da bu, ‘aşı değil, hastalığın kendisi cinsel iktidarsızlık yapıyor.’ Bunu da ön görmede interlökin-6 düzeyinin kullanılabileceğini ileri sürüyoruz.”

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...