Tgrt Haber
26 Kasım 2021 22:00

Güney Afrika'daki yeni Kovid-19 varyantının ismi belli oldu (Omicron ne demek?)

Kovid-19'un Güney Afrika'da ortaya çıkan yeni varyantı nedeniyle tüm dünya alarma geçti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) B.1.1.529 denilen yeni mutasyona "Omicron" ismini verdi. Peki Omicron nedir? Omicron virüsünün belirtileri nelerdir? İşte yeni koronavirüs mutasyonuyla ilgili ayrıntılar...

Güney Afrika'daki yeni Kovid-19 varyantının ismi belli oldu (Omicron ne demek?)
koronavirüs,kovid-19,mutasyon,omicron,güney afrika

Koronavirüs salgını tüm dünyada tehdit oluşturmaya devam ederken, salgına ilişkin korkutan bir gelişme daha yaşandı. Güney Afrika'da Kovid-19'un yeni bir mutasyonu tespit edildi. DSÖ'nün Omicron adını verdiği yeni varyanta önlem almak için Türkiye de dahil birçok ülke seyahat yasakları uygulamaya başladı.

OMİCRON NEDİR?

Paniğe yol açan gelişme sonrası alarma geçen DSÖ, daha bulaşıcı ve ölümcül olabileceği belirtilen yeni koronavirüs varyantının ismini belirledi. Buna göre örgüt, Güney Afrika'daki yeni varyanta 'Omicron' adını verdi.

Omicron varyantı için bilim insanları, vücudun savunmasından kaçarak daha fazla hastalık dalgasına yol açabileceğini belirtti. İlk olarak 11 Kasım'da Güney Afrika'daki Botsvana'da görülen Omicron, Hong Kong, Belçika ve İsrail'de de görüldü. Henüz sınırlı sayıda olan B.1.1.529 için uzmanlar ciddi risklere yola açabileceğini ifade etti. 

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı'nda Covid-19 direktörü Dr Meera Chand, virüslerin doğasında sık sık mutasyona uğramak olduğunun altını çizerken yayılım hızının yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Güney Afrika'daki bilim insanları ise B.1.1.529 hakkında "olağandışı bir mutasyon kümesi" olduğunu ve bunun dolaşımdaki diğer varyantlardan "çok farklı" olduğu yorumlarında bulundu. Omicron varyantının Delta ve Beta gibi diğer varyantlardan çok daha hızlı yayıldığı iddia ediliyor.

DSÖ'DEN AÇIKLAMA

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Christian Lindmeir, araştırmacıların yeni Covid-19 B.1.1.529 isimli varyantın etkisini anlamasının birkaç hafta süreceğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Christian Lindmeir, Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında araştırmacıların B.1.1.529 isimli yeni Covid-19 mutasyonunun etkisini anlamasının birkaç hafta süreceğini söyledi. Lindmeir, "Araştırmacılar, mutasyon ve bu mutasyonun ne kadar bulaşıcı veya öldürücü olduğu konusunda daha fazla bilgi edinmek için çalışıyorlar. Yeni mutasyonu anlamak birkaç hafta sürecek" ifadelerini kullandı. Lindmer, DSÖ’nün yeni mutasyonunu değerlendirmek için bu öğlen bir toplantı düzenleyeceğini sözlerine ekledi.

İSRAİL'DE DE TESPİT EDİLDİ

Avrupa'ya da sıçrayan ve ilk kez Belçika'da görülen yeni Kovid-19 varyantı İsrail'de ortaya çıktı.

İsrail Sağlık Bakanlığı, Doğu Afrika ülkesi Malavi'den ülkeye dönen 3 kişide korona virüsün (Covid-19) B.1.1.529 olarak adlandırılan yeni mutasyonunun tespit edildiğini ve karantinaya alındıklarını kaydetti. İsrail Başbakanı Naftali Bennett, ülkede ilk kez B.1.1.529 mutasyonu taşıyan vakaların tespit edilmesi üzerine İsrail'in "acil bir durumun eşiğinde" olduğunu belirtirken, İsrail hükümeti ise yeni mutasyon ile mücadele kapsamında Sahra Altı Afrika ülkelerine gidiş gelişleri yasaklama kararı aldı.

TÜRKİYE'DEN 5 ÜLKEYE SEYAHAT YASAĞI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni mutasyonun ülkeye girişini önlemek amacıyla virüsün bulunduğu 5 ülkeden Türkiye'ye seyahatlerin yasaklandığını duyurdu. Konuya ilişkin açıklama yapan Bakan Koca, “Tedbir: Nu varyantı kaynaklı artan vakalar sebebiyle; Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’den ülkemize tüm kara, hava, deniz ve demiryolu sınır kapılarımız yoluyla bu geceden itibaren seyahat edilmesine izin verilmeyecektir” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...