Tgrt Haber
10 Ocak 2023 14:07 - Güncelleme : 10 Ocak 2023 14:34

Körlük tedavisinde umut veren buluş! Kök hücreler görme engelliler için her an çözüm olabilir

Modern tıp, sürekli olarak insanların karşılaştığı sorunlara ve zorluklara yeni çözümler bulmak için çalışıyor. Körlük, bugüne kadar tedavisi mümkün olmayan sorunlardan biri olarak biliniyor, ancak Wisconsin’deki Madison Üniversitesi tarafından yapılan son araştırma, bilim adamlarını bazı körlük tedavileri için çare bulmaya bir adım daha yaklaştırdı.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Körlük tedavisinde umut veren buluş! Kök hücreler görme engelliler için her an çözüm olabilir
sağlık,göz sağlığı,tedavi

Kök hücrelerin belirli kanser türleriyle savaşmada kilit rol oynadığı zaten kanıtlanmıştı. Şimdi ise hücreler, glokom ve Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu gibi göz hastalıkları veya bazı göz yaralanmalarıyla baş etmeye çare olabiliyor. Madison Üniversitesi araştırmacıları, retina hücrelerinin zaten var olan göz hücreleriyle başarılı bir şekilde bağlantı kurabildiğini ortaya çıkardı. Bu da göz hastalıklarının tedavisi için önemli rol oynayacak.

PEKİ KÖK HÜCRE NEDİR? 

Vücudumuz devasa bir hücre topluluğudur ve kök hücreler, vücuttaki diğer tüm hücreleri üreten hücrelerdir. Ancak bazı hücrelerin belirli bir işlevi vardır. Hücrelerinizin bir kısmı beyninizde bulunur ve beyninizin çalışmasını sağlar, bir kısmı kanınızda ve bir kısmı da gözünüzdedir. Kök hücreleriniz, belirli işlevleri veya eylemleri (beyin hücreleri veya kan hücreleri gibi) üreten diğer hücreleri (yavru hücreler) oluşturur. Bu işlem otomatik olarak gerçekleşir. Bir laboratuvarda, belirli işlevlere sahip hücreler oluşturmak için kök hücreler belirli bir yöne itilebilir. Bu araştırmada, araştırmacılar gözlerinizde bulunan göz hücrelerini oluşturmaya çalıştılar. Buna retina hücreleri de deniyor.

ARAŞTIRMA GÖZ YARALANMASI YA DA GÖZ HASTALIĞI OLAN HASTALARIN TEDAVİSİNE YARDIMCI OLACAK

Araştırmacılar, retina hücrelerinin zaten var olan göz hücreleriyle başarılı bir şekilde bağlantı kurabildiğini buldular. Bu, yeni hücrelerin mevcut hücrelerle bağlantı kuracakları bir hastanın gözüne yerleştirilmesinin mümkün olabileceği anlamına geliyor. Bu, hastalıkların tedavisi için önemlidir; yeni hücreler mevcut hücrelerle bağlantı kurmasaydı, göz hücresi olarak işlev göremezlerdi. Hücreler birleştiğinde, bu yeni hücreler muhtemelen hastalarda göz hastalıklarına neden olan 'kırık' hücrelerin yerini alabilir. Araştırma, göz hastalıklardan veya göz yaralanmalarından mustarip olan hastaların iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Körlük tedavisinde umut veren buluş! Kök hücreler görme engelliler için her an çözüm olabilir

KÖRLÜK TEDAVİSİNDE ATILIM OLABİLİR

Göz hücresi ya da retina hücresi, görme bozukluğu olan bir insanda başarılı bir şekilde bağlantı kurabilirse, görme bozukluğunun tedavisinde ve hatta körlüğün tedavisinde büyük bir atılım olacak.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...