Tgrt Haber
23 May 2022 17:01 - Güncelleme : 23 May 2022 17:43

Maymun çiçeği virüsü neden yayılıyor? Sebeplerini açıklayan Prof. Bülent Ertuğrul'dan kritik uyarı: Görülmesi mümkün

Dünya, Covid-19’un pençesinden yeni yeni kurtulurken şimdi de maymun çiçeği virüsü telaşı yaşıyor. Virüs 16 ülkede 100 aşkın kişide görülmüş durumda. Türkiye’de daha rastlanmadı. Peki virüs neden şimdi yayılmaya başladı? TGRT Haber’de Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, konuya ilişkin kritik bilgiler verdi.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
maymun virüsü

Dünyayı Covid-19 pandemisinin hemen ardından maymun çiçeği telaşı sardı. Avrupa ülkeleri ve ABD başta olmak üzere 16 ülkede  en az 100 vaka tespit edildi. Afrika dışına nadir çıkan virüsle ilgili olarak uyaran Dünya Sağlık Örgütü, geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili olarak toplanma kararı aldı. Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, herkesi virüse karşı dikkatli olması konusunda uyardı. Türkiye Sağlık Bakanlığı ise virüsün Türkiye’de görülmediğini açıkladı. Peki virüs ne kadar bulaşıcı? İnsan sağlığı açısından oluşturduğu riskler nedir?  TGRT Haber’de Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, konuya ilişkin kritik bilgiler verdi. 

İŞTE ŞİMDİ YAYILMA SEBEBİ 

Virüsün Covid-19 ile herhangi bir benzerliği olmadığını belirten Ertuğrul, virüse ilk kez maymunlar arasında izole edilmesinden dolayı bu ismin verildiğini söyledi. Ertuğrul, virüsün aslında kemirgenler arasında görüldüğünü belirterek insanda ise 1970 yılında saptandığını söyledi. Ertuğrul, virüsün dünya üzerinde yayılmasının nedenleri olduğunun altını çizerek şöyle konuştu:

“Hayvandan insana geçen bir virüs. Afrika’nın batısı ve ortasında hep var olan endemik bir tür. Oralarda insanlar bu hastalığı yaşıyordu, biraz çocukları etkiliyordu.  Şimdiki durumun farklılığı virüsün Avrupa ve Kuzey Amerika’da da yayılıyor olması. Görülen olgular dış seyahat ağırlıklıdır. Daha önceki yıllardaki örnekler böyleydi. Asıl soru şu? Bu virüs neden yayılmaya başladı? Bunun nedenlerinden biri iklim değişikliği. İklim değişikliği virüslerin bulundukları yerlerden başka yerlerde de yaşamasına yol açıyor. Sığınmacılar ve göçmenler yaygın bir şekilde başka ülkelere girip çıkıyor. Bir yayılma nedeni de bu olabilir. İnsandan insana bulaşması ise ancak yakın temasla mümkün.” 

ÜLKEMİZDE DE GÖRÜLEBİLİR 

Virüsün Türkiye’ye gelme ihtimalinin olduğunu kaydeden Ertuğrul, özellikle virüsün bulunduğu orta ve batı Afrika kısmından Türkiye’ye gelenler konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Bu kişilerin fizik muayene ve taramalardan geçmesi gerektiğini kaydeden Ertuğrul, “Virüsün tespit edilmesi durumunda kişinin izolasyon edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.Hastalığın başlangıçta ateş, lenf bezi şişmesi, halsizlik ve baş ağrısı ile başladığını kaydeden Ertuğrul, hastalığın seyrinin içi sıvı dolu veziküllerle devam ettiğini kaydetti.Yaklaşık 2 hafta süren ve hafif atlatılan ancak bağışıklık sorunu olanlarda ve çocuklarda ağır seyredilebilen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Ertuğrul, “Tedavi konusu sıkıntı çekilecek bir durum değil. Ülkemize girmesini elbette istemeyiz. Ama gelmesi olasıdır” dedi. 

Maymun çiçeği virüsü neden yayılıyor?  Sebeplerini açıklayan Prof. Bülent Ertuğrul'dan kritik uyarı: Görülmesi mümkün

ACİL AŞI PROGRAMINA GEREK YOK

Virüsün aşıyla korunabileceğini kaydeden Ertuğrul, “Çiçek hastalığı dünyada bitti. 1980’dan beri çiçek aşısı olmuyoruz. Bu hastalığa karşı uygulanan aşı var ancak kitlesel bir programla uygulanan bir aşı değil. Şu an için aşı yapılmasına gerek yok. Bu hastalık hep vardı” dedi. Ertuğrul, hayvandan bulaşan ve seyahat kaynaklı bir virüs olduğuna dikkat çekti. 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...