Tgrt Haber
22 Kasım 2021 17:46

Mega kentteki artışı uzmanlar yorumladı! İki neden İstanbul'u 'kırmızı' yaptı

Kovid-19 vaka sayılarında, başta İstanbul olmak üzere bazı şehirlerde artış söz konusuyken Ankara, İzmir gibi bazı şehirlerde de düşüşler yaşanıyor. Uzmanlar, İstanbul'daki Koronavirüs tablosunun 'kırımızı' renge dönmesinin sebeplerini değerlendirdi.

Mega kentteki artışı uzmanlar yorumladı! İki neden İstanbul'u 'kırmızı' yaptı
İstanbul vaka sayısı,Kovid-19,Koronavirüs tablosu

TGRT HABER / GÜLDEN KILIÇ

2 yıldır dünyanın birinci gündem maddesi olan Covid-19 sebebiyle Avrupa’da kapanmalar gündemde. Türkiye’de şimdilik kapanma söz konusu değil. Vaka artışlarında İstanbul önemli bir yer tutuyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dünkü açıklamasında İstanbul’daki vaka sayılarında artışa, İzmir ve Ankara’da ise azalışa dikkat çekmişti. Çakmak Erdem Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Savaş Özsu, vaka sayılarındaki artışların nedenlerini TGRT Haber’de değerlendirdi.

VAKA SAYILARINDAKİ ARTIŞ AŞILAMA İLE ORANTILI

İstanbul’daki vaka artışının sebeplerine değinen Özsu, “Vaka artışlarındaki en önemli neden aşılama oranları. Aşılama oranı azaldıkça vakalarda artış yaşanıyor. İzmir’de ve Ankara’da vakaların düşmesi ile İstanbul’da yükselmesinin önemli bir nedeni budur. Diğer sebebi ise toplumun eski yaşantısına adapte olmaya doğru yöneldiğini görüyoruz. Restoranlar, sokaklar oldukça kalabalık ve dışarıda maskenin takılmadığını görüyoruz. Bunlar da vakalarda artışın önemli sebeplerinden. İnsanlar sanki pandemi bitmiş, her şey normale dönmüş gibi bir hava içindeler” ifadelerini kullandı.

Mega kentteki artışı uzmanlar yorumladı! İki neden İstanbul'u 'kırmızı' yaptı

KORONA OLACAĞINA İNANMAYAN HASTALAR TEHLİKE SAÇIYOR

Toplumun yüzde 70’inin aşılanmış yüzde 30’unun ise aşılanmamış olduğunu hatırlatan Özsu, buna paralel olarak Kovid-19’un bulaş oranının da yüksek olduğunu belirtti. Özsu, özellikle mesafe kuralına dikkat edilmemesinin bulaş oranlarını çok arttırdığını kaydederek “Hasta olanların izolasyon konusunda yeterli hassasiyeti göstermediğini görüyoruz. Şu anda Kovid-19 olma olasılığı yüksek hastalar toplu taşımayı kullanıp hastaneye geliyor, insanlarla temas ediyor, kalabalık polikliniklerde dip dibe oturuyorlar. Biz onların Kovid-19 olduğunu testlerden sonra anlayabiliyoruz. İnsanların buna çok dikkat ettiğini söyleyemem” şeklinde konuştu. Özsu, semptomu olan hastaların mutlaka doktora gitmesi gerektiğini belirterek, “Hastalar Kovid olduğunu kabullenmek istemiyor. Soğuk su içtim, üşüttüm, daha önce de benzer şikayetim olmuştu, diyorlar” tespitinde bulundu. Özsu, erken dönemde teşhis konulursa bulaştırıcılık oranının azalacağına dikkat çekerek “Bu da toplamda hasta sayısının azalmasına neden olabilir ” dedi.  

Mega kentteki artışı uzmanlar yorumladı! İki neden İstanbul'u 'kırmızı' yaptı

İLERİDE KAPANMA GÜNDEME GELEBİLİR

Avrupa ülkelerine kapanmaya gittiğine dikkat çeken Özsu, Türkiye’de de kapanmaya gerek olup olmadığı konusunu şöyle değerlendirdi: “Hollanda’da 1 ekimde 124 bin olan vaka sayısı 22 kasımda 2 milyonu aşmış durumda. Yaklaşık vaka sayısında 20 katlık bir artış var. Türkiye için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Vaka sayıları Türkiye’de son 2 aya baktığımızda stabil seviyelerde gözüküyor. Bu şu anki şartlar ve vaka sayıları kapanma söyleminde bulunmayı gerektirmiyor. BuGidişat pik noktasında değil ama bir sonraki aşamada kapanma gündeme gelebilir.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...