Tgrt Haber
04 Kasım 2021 12:43

Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu tabloyu yorumladı: Böyle giderse 2024'e kadar bitmez

California Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu, TGRT Haber’e dünyada ve Türkiye’de Covid-19 ile ilgili son durumu değerlendirdi. Çilingiroğlu, Türkiye’den aşılama hızı ve artan vaka oranları sebebiyle pandeminin 2024’te ancak kontrol altına alınabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu tabloyu yorumladı: Böyle giderse 2024'e kadar bitmez
Mehmet Çilingiroğlu,Covid-19,Koronavirüs,Biontech,Sinovac,3. doz aşı

Dün Bilim Kurulu’ndan 3. doz Biontech aşısı kararı çıktı. Buna göre 2. doz Biontech aşısının üzerinden 6 ay geçmiş sağlık çalışanları ve 18-60 yaş arasındaki kronik hastalar, 60 yaş üstü kişiler hatırlatma dozu yaptırabilecek. Peki 3. doza gerek var mı ya da herkese önerilir mi? Pandemi dünyada ve Türkiye’de nereye gidiyor? 5 yaş üstünün aşılanması doğru mu? Aşı çocuklarda kalp kası iltihabına neden oluyor mu?  Yasemin Bozkurt ve Erol Köse ile Bilmedikleriniz Programına California Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu telefonla bağlandı. Bilim Kurulu tarafından alınan 3. doz Biontech aşısı kararını, Türkiye’de giderek artan vaka ve ölüm sayılarındaki artışı ve aşılama oranlarını değerlendirdi. 

AŞI SİL BAŞTAN! 

Türkiye’nin vaka oranlarında dünyada 6. sırada ve günlük ölüm oranlarında ise Avrupa’da birinci sırada olduğunu belirten Çilingiroğlu, bunun nedenlerini şöyle açıkladı: “İlk etapta mRNA aşısı kullanmadık, Sinovac aşısı kullandık. Sinovac aşısının etkinliği yüzde 50 civarında. 2 doz Sinovac ve 1 doz Biontech olmak ile 2 doz Biontech olmak arasında çok büyük fark var. Batı ve ABD pandeminin ilk etabında kötü bir durumdaydı, şimdi ise biz kötüyüz. Çünkü Batı ve ABD geç de olsa koruyuculuğu yüksek aşılar kulandı. Türkiye’de Sinovac aşısı olup üzerine 1 doz Biontech hatırlatma dozu olanlar var. Ancak bir doz mRNA aşısı yüzde 10 koruyor, iki doz mRNA aşısı ise yüzde 90 koruyor. Açıkçası bu Sinovac olanların hiç aşı olmamış gibi çift doz Biontech olması gerekiyor.” 

BÖYLE GİDERSE 2024’E KADAR SÜRER  

Türkiye’de vaka ve ölüm sayılarının ve aşılama hızının bu şekilde ilerlemesi durumunda pandeminin 2024’e kadar devam edeceğini kaydeden Çilingiroğlu, “Maalesef bu şartlarda 2024’e kadar pandemi kontrol edilemeyecek. 2024’e kadar Türkiye’de 400 bine yakın insan ölecek. Toplumun yüzde 70’ini  mRNA aşısıyla aşılarsak ve monoclonal antibodyleri tedavisini kullanırsak pandemiyi kontrol altına alabiliriz. Günlük 200 vatandaşın öldüğü bir durumda monoclonal antibodyleri tedavisi getirilsin. Donald Trump’ı da bu ilaç kurtardı” ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu tabloyu yorumladı: Böyle giderse 2024'e kadar bitmez

YARDIM SIRASI ABD’DE 

Türkiye’nin ABD’ye pandeminin başında çok yardım ettiğini hatırlatan Çilingiroğlu, “ABD’nin de Türkiye’ye yardım etme zamanı geldi. Sağlık Bakanlığının ve Türkiye’deki ilaç şirketlerinin de harekete geçmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Çilingiroğlu, 5 yaş ve üstündekilerin yüzde 70’inin mRNA aşısı olması durumunda pandeminin önüne geçilebileceğini belirtti. 

KALP İLTİHABI GÖRÜLMÜYOR

Çilingiroğlu, ABD ve Kanada’da 6 bin 5 ila 11 yaş arasındaki çocuğa 2 doz Biontech aşısı yapıldığına ve hiç birinde kalp kası iltihabı görülmediğine dikkat çekti. Kalp kası iltihabının daha çok genç, ergen erkeklerde görülebileceğini belirten Çilingiroğlu, kalp kası iltihabının 5-11 yaşları arasındaki çocuklarda görülmediğine ve ABD’de şu an hastalıktan en fazla çocukların etkilendiğine dikkat çekti. 

Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu tabloyu yorumladı: Böyle giderse 2024'e kadar bitmez

GRİP GİBİ COVİD’İN İLACI ÇIKIYOR

Türkiye’deki aşı sayısından Sinovac’ın çıkarılması gerektiğini belirten Çilingiroğlu, “Pandeminin ilk zamanında Sinovac aşısı vardı onu olduk. Artık Sinovac olmayın” dedi. Dünyada her yıl 500 ile 600 bin kişinin gripten öldüğünü belirten Çilingiroğlu, “C vitaminini doğal yollardan bol bol alın. Türkiye’de yapılan gümüş iyonlu, Bursa’da yaptırılan antibakterial maskeyi kullanıyorum, Covid’i 10 dakika içinde yüzde 86 öldürüyor. Avrupa’dan onay aldı ancak TSE’den onay almaya uğraşırken şirket vazgeçti, bıktı. İsrail, aynı maskeyi dünyaya sürdü” ifadesini kullandı. Çilingiroğlu, grip aşısının gripten yüzde 70 koruduğunu belirterek “Aynı gün içinde hem grip hem de mRNA aşısı olabilirsiniz. Ben bir kolumdan birini diğer kolumdan diğerini oldum” ifadelerini kullandı. Çilingiroğlu, 5 gün ağızdan alınarak Covid’i tedavi edecek bir ilacın FDA’ya onay için başvurduğunu kaydetti. İlacın 2-3 hafta içinde  çıkacağını belirten Çilingiroğlu, “İlaç ölüm oranlarını yüzde 50 oranında azaltıyor, hastaneye yatış oranlarını da azaltıyor” dedi. 

HER YIL AŞILANMAYA GEREK YOK! 

Her yıl Covid aşısı olunmayacağını kaydeden Çilingiroğlu, “Dünyanın yüzde 80’ı aşılanmadıkça bu pandemi bitmeyecek. Kontrol altına alan ülkeler ise sınırlarını kontrol edecekler, aşısız kimseyi almayacaklar. Eğer sizin bağışıklık sisteminiz normal ise ve hastalığınız yoksa 2 doz mRNA aşısından sonra her yıl aşı olmaya gerek yok” diye konuştu. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...