Tgrt Haber
14 Mart 2022 10:47 - Güncelleme : 14 Mart 2022 10:53

Vitamin deposu tirsi balığı ile ilgili dikkat çeken açıklamalar

Sardalyalar ile akraba olan tirsi balığıyla ilgili Su Ürünleri Mühendisi Ali Akçakaya’dan önemli açıklamalar geldi. Akçakaya, tirsi balığının omega 3, omega 6 ve omega 9 vitaminlerini içerisinde bulundurduğunu söyledi. Vatandaşlar tarafından tercih edilmemesinin sebebi ise fazla kılçığı olması…

Editör: Murat Makas / Kaynak: İHA
Batı Akdeniz’de de bulunan tirsi balığıyla ilgili dikkat çeken açıklamalar
Batı Akdeniz’de de bulunan tirsi balığıyla ilgili dikkat çeken açıklamalar

Kuzeydoğu Atlantik balık türü olan Batı Akdeniz’de de bulunan tirsi balığıyla ilgili dikkat çeken açıklamalar geldi.

Tirsi balığının omega 3, omega 6 ve omega 9 vitaminlerini içerisinde bulundurduğunu ve zengin bir tür olduğunu belirten Su Ürünleri Mühendisi Ali Akçakaya, “İnsanlar bu balığı pek fazla bilmiyorlar. Bilmediklerinden dolayı da bu balığı tercih etmiyorlar. Tirsi balığı bütün denizlerde bulunan bir balık ama denizlerin farklılığına göre lezzeti de değişiyor. Bu balığın mevsimlere göre yağlılık oranı, lezzeti değişiyor. Bu dönem tam lezzetli olduğu dönem. Bu balıkta omega 3, omega 6 ve omega 9 vitaminlerinin çok bulunmasından dolayı bütün vatandaşlarımıza tavsiye ediyoruz. Çok zengin içerikli bir balık.’’ dedi.

'İDDİALI BALIK'

Kılçığının fazla olmasından dolayı vatandaşlar tarafından pek tercih edilmediğini söyleyen Ali Akçakaya, ‘’Bu balığı kılçıklarından kolayca ayırarak temizleyip pişirebiliyoruz. Bu balık hamsi, sardalya balıklarına benziyor. Ancak onlardan biraz daha farklı ve iri boyda olduğundan dolayı daha etli ve avantajlı. Bu balığı temizlemek istediğinizde kuyruğundan tutup, çekerek rahatça temizleyebiliyorsunuz. Bu balığı insanlar farklı isimlerle de pazarlayabiliyorlar. Bazı yerlerde bu balığa iri hamsi diyebiliyorlar, bazı yerlerde çinekop diye de satabiliyorlar. Bu balığın gerçek ismi tirsidir. İnsanlara bu balığı tirsi diye satmalarını öneriyorum. Lezzet olarak gerçek anlamda iddialı bir balık” diye konuştu.

BOL VİTAMİN

Tirsi balığının vatandaşlar için enerji deposu olduğunu söyleyen Akçakaya, “Tirsi balığının diğer balıklardan ayrı bir özelliği var. Bu balıkta omega 3, omega 6 ve omega 9 vitaminleri bulunuyor. Vatandaşlarımızın bu balığı kızartma yapmamalarını öneriyorum. Eğer kızartma yapıyorlarsa az yağda kızartmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü bu balık yağlı bir balık bir de tavadaki yağ ile buluşunca içerisinde bulunan vitaminler özelliklerini kaybediyor ve faydası kalmıyor. Mevsiminde yenilen balık en güzel balık. Vatandaşlarımıza mevsiminde olan taze balıkları tüketmelerini tavsiye ediyorum. Tirsi balığı insanlarda tamamı ile enerji depoluyor. Yani 7’de 70’e herkes için gerekli. Fiyatı 35-50 TL arasında değişiyor. Büyüklüğüne küçüklüğüne göre fiyatlarında değişiklik yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...