Tgrt Haber
23 Ağustos 2022 13:12 - Güncelleme : 23 Ağustos 2022 17:19

İlaç kullanan tansiyon hastaları dikkat: Yaz aylarında bu belirtiler ölümcül olabilir

Yazın en büyük handikabı hiç şüphesiz sıcakların neden olduğu sağlık sorunları. Bu yüzden sıcak havalarda, neredeyse her insanın dikkat etmesi gereken kurallar bulunuyor. Ancak bazı sağlık sorunlarına sahip bireylerin, sıcaklardan korunmak için alması gereken önlemler daha fazla. Çünkü bu grup için sıcak havalar ciddi oranda hayati risk anlamı taşıyor. İç hastalıkları uzmanı Dr. Yaser Süleymanoğlu, aşırı sıcaklardan en çok etkilenen grupları anlatırken ilaç kullanan tansiyon hastalarına uyarılarda bulundu.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
İlaç kullanan tansiyon hastaları dikkat: Yaz aylarında bu belirtiler ölümcül olabilir
yaz hastalıkları,pankinson,alzheimer,diyabet

Yaz aylarında özellikel aşırı sıcakların bastırdığı günlerde, yaşlı bireyler, küçük çocuklar, bakıma muhtaç Parkinson ve Alzheimer hastaları, tansiyon, diyabet, KOAH veya astım gibi solunum hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği sorunu olanlar, kalp damar hastaları, kanser hastaları, hamileler ve obezler olumsuz etkilenebiliyor. Ayrıca depresyon, manik hastalıklar, kaygı ve endişe gibi psikolojik sorunu olanlar da yaz aylarında kullandıkları ilaçlar nedeniyle risk grubunda sayılılıyor.  

RİSK GRUBUNDAKİ KİŞİLERİ NELER BEKLİYOR?

İç hastalıkları uzmanı Dr. Süleymanoğlu, “Kronik hastalığı olanlar; ileri yaştakiler, kalp yetmezliği, kronik böbrek yetersizliği, hipertansiyon, diyabet ve KOAH hastaları”nın risk grubunda yer aldığını belirterek “Bu kişiler terleme mekanizması ile vücut ısısını dengede tutmayı başaramayabilirler ve ciddi sorunlara maruz kalabilirler. Üstelik nem oranı yükseldiğinde, terleme oranı da artarsa bu dengeler daha çabuk bozulur” dedi. 

İlaç kullanan tansiyon hastaları dikkat: Yaz aylarında bu belirtiler ölümcül olabilir

TANSİYON HASTALARININ KIŞIN KULLANDIĞI İLAÇLAR YAZIN ETKİSİZ KALABİLİYOR

Dr. Süleymanoğlu, ayrıca insülin, kan şekeri düşürücü, tansiyon ilaçları, idrar söktürücü gibi kronik hastalıklarda kullanılan ilaçların vücuttaki etki mekanizmasında ciddi değişiklikler olduğunu belirterek şunlar da konuştu: 

Örneğin kış aylarında kan şekerini dengeleyen insülin dozu sıcaklarda çok daha etkili olur ve kan şekerini önemli oranda düşürebilir. Kışın dengede tutulan tansiyon hastalığı, yaz ayında aynı dozda ilaç kullanılsa bile tuz kaybı nedeniyle hayati sorunlar doğurabilir.

İlaç kullanan tansiyon hastaları dikkat: Yaz aylarında bu belirtiler ölümcül olabilir

RİSK GRUBUNUN SICAKTAN KORUNMASI İÇİN YAPMASI GEREKENLER

Mecbur kalmadıkça güneşin dik açılarla yeryüzüne indiği 11:00 ila 16:00 saatleri arasında dışarda olmamalı

Bol sıvı ve mineralli içecekler tüketilmeli

Kapalı alanların havalandırılması ve yeterince hava akımı sağlanmasına dikkat edilmeli

Hafif yemekler, sulu yiyecekler tercih edilmeli, yağlı ve tuzlu yemeklerden kaçınmalı

İnce, açık renk ve bol giysiler tercih edilmeli.

Eğer dışarı çıkma zorunluluğu varsa şapka ve güneş gözlüğü bir arada tercih edilmeli

Sıklıkla ılık duş alınmalı

Kapalı ve park edilmiş araç içinde 10 dakikadan fazla beklenmemeli

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...