Tgrt Haber
30 Ocak 2022 11:36

Ağaç kütüğüne benzetilmişti... Bilim insanları Mars fotoğrafındaki gerçeği açıkladı

Mars’tan gelen yeni bir fotoğraf görenleri hayrete düşürdü. Fotoğrafta kahverengi halkalarla birlikte görülen cisim, ağaç kütüğüne benzetildi. Ancak çorak araziye sahip Mars’taki gerçek farklıydı.

Ağaç kütüğüne benzetilmişti... Bilim insanları Mars fotoğrafındaki gerçeği açıkladı
bilim,mars,exomars orbiter

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rusya Uzay Ajansı’nın (Roscosmos) 2016 yılında Mars atmosferine gönderdiği uzay aracı, Kızıl Gezegen’den yeni görüntüler göndermeye devam ediyor. ExoMars Orbiter isimli araç, Mars’ın atmosferini incelemenin yanı sıra Kızıl Gezegen’in yüzeyini görüntüleyerek bilim insanlarının yeni keşifler yapmasını sağlıyor. 

Uzay aracının, Mars’ın yüzeyini çektiği bir fotoğraf tartışma başlattı. ExoMars Orbiter’in (

) resmi Twitter hesabından paylaşılan fotoğraftaki cisim, kimi insanlar tarafından bir ağaca, bazıları tarafından ise dev bir deliğe benzetildi. 

Mars yüzeyini gösteren bu son fotoğraf sizi aldatmasın, çünkü gerçek çok başka. Uzay aracının çektiği fotoğrafta gözüken eş merkezli halkalar, dairesel şekil ve ahşap görünümlü kenarlar, aslında bilim insanlarının üzerinde çalışmaktan heyecan duyduğu Kızıl Gezegen’in yüzeyindeki bir krater.

MARS KRATERİ GÖRÜNDÜ

Twitter paylaşımında TGO ekibi, fotoğrafın Avrupa Uzay Ajansı tarafından 2021'de geri çekildiğini söyledi. ESA, "Bu özellik, karakteristik eşmerkezli halkalara sahip bir ağaç kütüğüyle kolaylıkla karıştırılabilir. Aslında bu, Mars'taki buz bakımından zengin bir kraterin etkileyici bir kuşbakışı görüntüsü. Bu kraterin içindeki desenler, Kızıl Gezegen’in tarihinin ayrıntılarını da ortaya koyuyor." dedi. 

Ağaç kütüğüne benzetilmişti... Bilim insanları Mars fotoğrafındaki gerçeği açıkladı

Uzay meraklıları görüntünün gerçek bir ağaç kütüğü olmadığını hemen anlasa da krater hakkında eğlenceli yorumlar yapıldı. Bir

, fotoğrafa bir dinozor çizerek, "Kraterin ortasında bir T-Rex silueti var" yorumunu yaptı.

Bu arada, bu fotoğraf ilk değil. 2017'de, Paranormal Crucible adlı popüler bir UFO YouTube kanalı, NASA'nın Mars Curiosity aracının çektiği bir görüntüde yakalandığı varsayılan bir ağaç kütüğünün videosunu yayınladı. Ancak elbette durum öyle değildi. Ağaç kütüğü zannedilen cisim sadece bir kayaydı ancak yine de binlerce kullanıcı Mars’ta ağaçların olduğunu varsayarak heyecanını paylaşmıştı. 

Uzay araştırmaları insanlar için çok özel olabilir. Çünkü gördüğümüzü sandığımız şey aslında doğru olmadığında bile hayal gücümüzü yakalar ve sınırlarımızı zorlar. Ancak gerçeği aramak oldukça önemli ve uzay araştırmaları Dünya’nın oluşumu hakkındaki anlayışımızı şekillendirebilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...