Tgrt Haber
07 Mart 2024 11:08 - Güncelleme : 15 Mart 2024 13:10

Hangi durumlarda oruç bozulur? Diş fırçalamak, kan vermek, banyo yapmak...

Faziletleri çok olan Ramazan ayında tutulan orucun bozulma hallerine karşı her sene olduğu gibi bu sene de merak edildi. Hangi durumlarda oruç bozulur? Oruçluyken diş macunu, kan vermek ve banyo yapmak gibi klişe sorulara karşı uzmanlardan açıklama geldi.

Editör: Fatimatüzzehra Maslak / Kaynak: tgrthaber.com.tr
Hangi durumlarda oruç bozulur? Diş fırçalamak, kan vermek, banyo yapmak...
Oruç Bozma Durumları, Ramazan Ayı, Oruç Hakkında Bilgi

11 ayın sultanı olan Ramazan ayında her yıl olduğu gibi yine orucu bozacak durumlar vatandaşlar tarafından arama motoruna takıldı. Klasik olan banyo yapmak, diş fırçalamak ve banyo yapmak gibi durumların oruca engel olup olmadığına dair merak edilenleri  Prof. Dr. Ramazan Ayvallı (Hadis Ana Bilim Dalı) tgrthaber.com.tr'e anlattı. 

HANGİ DURUMLAR ORUCU BOZAR?

(Buhârî, Savm, 26) Peygamber Efendimiz (sav) Hadisi Şeriflerinde buyurmuş ki "Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir." Oruç sırasında yorgunluğun verdiği unutkanlık ve kafa karışıklığına karşın bazen alışkanlıktan bu tarz durumlar yaşanır. Bu durumlarda ise aslında çok merak edilen bazı diğer konuları da beraberinde getirir. Google arama motorunda özellikle çalışanların sıkla arattığı konular ise diş fırçalamak, banyo yapmak ve kan vermek gibi konular oldu. 

Hangi durumlarda oruç bozulur? Diş fırçalamak, kan vermek, banyo yapmak... - 1. Resim

DİŞ FIRÇALAMAK, KAN VERMEK, BANYO YAPMAK...

Prof. Dr. Ramazan Ayvallı, konular hakkında, "ağzından veya burnundan içeriye suyu kaçırmamak suretiyle dikkat ederek banyo yaparsa bunun hoca bir zararı olmaz. Keza denize girdiğinde de ağzından, burnundan su kaçırma olasılığı yüksek bu yüzden caiz olur. Oruç süresinde bu durumlara dikkat edilmeli. Banyoyu ise iftar sonrasına bırakmakta fayda var" şeklinde konuştu.

Hangi durumlarda oruç bozulur? Diş fırçalamak, kan vermek, banyo yapmak... - 2. Resim

Kan vermek ise vücuttan çıkan bir durum olduğundan orucu bozmadığının altını çizdi. Ancak Ayvallı, sağlık konusuna dikkat çekerek kan verince kan şekerinde düşme meydana gelebilir bu yüzden kişilerin dikkat etmesinde fayda olacağını belirtti. Diş fırçalamada ise ağız kokusuna dikkat çeken Ayvallı, sahurda yapılması gerektiğini hatırlattı. Gün içinde ise ağız içi temizlemek için misvak önerdi. 

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...