Tgrt Haber
27 Şubat 2024 12:38 - Güncelleme : 27 Şubat 2024 13:08

Herkes gitti bir tek o kaldı! Koca köy arkasına bakmadan göçtü

Kütahyalı 87 yaşındaki İbrahim Elaslan, 54 yıl önceki depremin ardından zamanla boşalan, Kütahya'nın Emet ilçesine bağlı Kalfalar köyünde tek başına yaşamını sürdürüyor.

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
Herkes gitti bir tek o kaldı! Koca köy arkasına bakmadan göçtü
köy,göç,kütahya

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'nin en az nüfusuna sahip yerleşim yeri, sadece bir kişinin yaşadığı Kütahya'nın Emet ilçesine bağlı Kalfalar köyü. 1970 yılında Gediz ilçesi merkezli meydana gelen depremin ardından göç vermeye başlayan köyde. Sadece İbrahim ve Naime Elaslan çifti ikamet ediyordu. Ancak eşi, 28 Ekim 2022'de vefat edince 4 çocuğu ve 11 torunu da başka yerlere taşınan İbrahim Elaslan, köyde yalnız kaldı.

Köy sakinlerinin bir kısmı yakındaki Örencik köyünde yapılan deprem evlerine yerleşti, kalan kısmı da zamanla başka yerlere göç etti. Köy de 2019 yılında 3 kilometre uzaklıktaki Örencik köyü muhtarlığına bağlandı. Yaklaşık iki yıldır ihtiyaçlarını kendisi karşılayan Elaslan, köyün boş sokaklarında dolaşıp camiye gidiyor, bahçe işleriyle ilgilenerek vakit geçiriyor.

Herkes gitti bir tek o kaldı! Koca köy arkasına bakmadan göçtü - 1. Resim

"BANA İNANMIYORLAR"

Köyde son 10 yıldır kimsenin kalmadığını, eşinin de vefatıyla yalnız yaşamaya başladığını belirten Elaslan, "Pazara gittiğimde bana nereli olduğumu soruyorlar. Ben de Kalfalarlıyım, orayı ben temsil ediyorum, diyorum. Bana inanmıyorlar. Kalfalar'da kimse yok, tek başına yaşanılır mı, diye soruyorlar. Ben de tek başıma yaşamayı seviyorum cevabını veriyorum" ifadelerini kullandı.

Elaslan, zorluklara rağmen yalnız olmaya alıştığını belirterek günlük rutinlerini şöyle anlattı: "Yemeğimi kendim yapıyorum, çayımı demliyorum. Bazen de çocuklarımın getirdiği yemekleri yiyorum. Çocuklarım, beni yaşadıkları ilçeye götürmek istiyor ama ben burada mutluyum." 

Herkes gitti bir tek o kaldı! Koca köy arkasına bakmadan göçtü - 2. Resim

CAMİYİ CEMAATSİZ BIRAKMIYOR

Köyün camisinin anahtarının kendisinde olduğunu ifade eden Elaslan, bazen de camiye giderek tek başına namaz kıldığını, camiyi cemaatsiz bırakmadığını söyledi.

Haftanın belli günlerinde ihtiyaçlarını almak için yakındaki Çavdarhisar ilçesindeki pazara ve Örencik köyüne giden Elaslan, canı sıkıldığında arabasına binip alışveriş yaptığını ya da Örencik köyüne giderek kahvehanede çay içerek tanıdıklarla sohbet ettiğini söylüyor.

Herkes gitti bir tek o kaldı! Koca köy arkasına bakmadan göçtü - 3. Resim

EŞE ÖZLEM: YOKLUĞUNU HER ZAMAN HİSSEDİYORUM 

Eşimin Örencik'teki mezarını da sık sık ziyaret eden Elaslan "Onun yokluğunu her zaman hissediyorum. Onun kullandığı evdeki eşyaları hiç kaldırmadım. Her zaman onu hatırlıyorum, çok kıymetli bir kadındı. Akşam olduğunda ise yine evime dönüyorum. Bazen Örencik'teki oğluma da misafir oluyorum. Diğer çocuklarım ise farklı illerde yaşıyor." dedi.

Elaslan, köyünü ve evini ölene kadar terk etmeyeceğini sözlerine ekledi.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...